Subota, 12. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ove proizvode za čišćenje nikada ne biste trebali miješati

Preuzmite sliku

Soda bikarbona, izbjeljivač, amonijak, alkohol, sredstvo za čišćenje odvoda su najbolja odbrana od mikroba, mirisa i prljavštine. Ali stručnjaci kažu da nije uvijek dobra ideja sastaviti dva i dva kada su u pitanju sredstva za čišćenje u domaćinstvu, piše The list.

“Neki samo misle da je miješanje proizvoda bolje, ali prvo ne razmišljaju o nauci i sigurnosti. Miješanje proizvoda za čišćenje može dovesti do iritiranih dišnih puteva, respiratornih problema ili opekotina na koži, očima, grlu, nosu i plućima. Neki plinovi stvoreni iz kombiniranih sredstava za čišćenje mogla bi prouzrokovati oštećenja živčanog sistema, očiju, pluća, kože, jetre, bubrega, pa čak i smrt “, kaže Nancy Bock iz Američkog instituta za čišćenje Nancy Bock.

  • Dok izbjeljivač čini odlično sredstvo za uklanjanje mrlja na odjeći, on također se treba upotrebljavati solo. Ako izmiješate izbjeljivač sa sirćetom, završite sa plinom hlora, koji čak i u niskim koncentracijama može izazvati probleme sa disanjem. Spoj izbjeljivača i amonijaka rezultira hloraminom, koji izaziva slične simptome kao izbjeljivač i ocat, ali s dodatkom boli u grudima i nedostatka daha, prenosi Tuzlanski.ba.

    Sirćetna kiselina je još jedan sastojak za čišćenje koji treba koristit posebno, a ne miješati sa drugim. Kad se pomiješate sa hidrogen peroksidom, dobijete korozivnu kiselinu za koju Bock kaže da može ozlijediti kožu, oči, nos, grlo i pluća. Sirćetna kiselina također ne djeluje previše dobro sa sodom bikarbonom jer njihovo spajanje u najboljem slučaju, rezultira vodom i natrijum acetatom. Ako se spoje zajedno, smjesa može eksplodirati.

    A tu je i sredstvo za čišćenje odvoda. Kombinacija sredstava za čišćenje odvoda može uzrokovati ispuštanje plina hlora i potencijalno može dovesti do eksplozije. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje