Nedjelja, 13. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ove namirnice nikada ne biste trebali podgrijavati u mikrovalnoj

Preuzmite sliku

Prije 30-ak godina na tržištu su se pojavile mikrovalne, a mnoga domaćinstva su vrlo brzo postala “ovisna” o njima. Štaviše, mlađe generacije ne mogu ni zamisliti da bez pomoći mikrovalne naprave kokice ili pak pripreme druga jela. Pa ipak, mnogi od nas i dalje pogrešno koriste mikrovalnu. Svakako, već i ptice na granama znaju da u mikrovalnu ne bismo trebali stavljati aluminijsku foliju, metal ili plastiku, ali postoje i jednako opasni rizici povezani s određenim namirnicama.

Štaviše, određena hrana može postati potpuno otrovna ako je podgrijete na ovaj način.

Za početak, mikrovalna termički ne obrađuje hranu ravnomjerno, što često znači da će bakterije prisutne u podgrijanoj hrani preživjeti. Zatim je tu problem mikrovalnih eksplozija koje izravno doprinose stvaranju kancerogenih toksina. Zato, da biste minimalizirali rizik, nemojte je koristiti za kuhanje ili zagrijavanje ovih deset namirnica:

Tvrdo kuhana jaja

Oljušteno ili neoljušteno, kad se tvrdo kuhano jaje grije u mikrovalnoj, vlaga u njemu stvara ekstremno nakupljanje pare, poput minijaturnog kuhala pod pritiskom, do te mjere da jaje može eksplodirati! Još strašnije, jaje neće puknuti unutar mikrovalne dok se zagrijava, ali bi moglo nakon toga, što znači da bi vrelo jaje moglo eksplodirati u vašoj ruci, na tanjiru ili čak u ustima. Da ne biste svoje jaje pretvorili u “parnu bombu”, prije podgrijavanja izrežite ga na male komade ili još bolje, izbjegavajte ga uopšte stavljati u mikrovalnu, prenosi index.hr.

Majčino mlijeko

Mnoge novopečene majke smrzavaju i čuvaju mlijeko za kasniju upotrebu, što je sjajno, sve dok ga ne odluče podgrijati u mikrovalnoj. Na isti način na koji mikrovalne nejednako zagrijavaju hranu, one mogu neravnomjerno zagrijati bočicu s majčinim mlijekom, stvarajući “žarišta” koja mogu ozbiljno opeći bebina usta i grlo. Zatim postoji opasnost od karcinogena koji se oslobađaju zagrijavanjem plastike. FDA preporučuje da se majčino mlijeko i adaptirano mlijeko odmrzavaju i podgrijavaju u loncu na šporetu ili pomoću vruće vode iz česme.

Prerađeno meso

Prerađeno meso često sadrži hemikalije i konzervanse koji mu produžuju vijek trajanja. Nažalost, korištenjem mikrovalne te supstance mogu pogoršati vaše zdravlje. Kroz prerađeno meso koje je podgrijavano ili pripremljeno u mikrovalnoj mogli bismo nesvjesno biti izloženi hemijskim promjenama, poput oksidiranog holesterola, prema istraživanju u Journal of Agricultural and Food Chemistry. Studija objavljena u časopisu Food Control sugeriše da podgrijavanje prerađenog mesa naletom mikrovalnog zračenja pridonosi stvaranju proizvoda oksidacije holesterola (COP) koji su povezani s razvojem koronarne bolesti srca.

Riža

Zbog riže podgrijane u mikrovalnoj biste mogli iskusiti trovanje hranom. Problem s rižom uključuje uobičajenu prisutnost vrlo otpornih bakterija zvanih Bacillus cereus. Toplina ubija ovu bakteriju, ali mogla bi i stvoriti otrovne spojeve, prema otkrićima objavljenima u International Journal of Food Microbiology. Brojne studije potvrđuju da nakon što riža izađe iz mikrovalne i ostavi se na sobnoj temperaturi, može izazvati trovanje hranom ako je pojedete. Vlažno okruženje tople riže čini je idealnim leglom za bakterije.

Piletina

Najvažnije što moramo shvatiti o mikrovalnim je da njihova toplina ne ubija uvijek bakterije, jer mikrovalne zagrijavaju izvana, a ne iznutra. Kao takve, određene podgrijane namirnice sklone razvoju bakterija imaju veću šansu da će na njima te bakterije i preživjeti. Imajući ovo na umu, možete shvatiti zašto bi piletina, kod koje postoji velik rizik od kontaminacije salmonelom, mogla biti opasna ako se priprema u mikrovalnoj.

U jednoj studiji je 30 sudionika pripremalo sirovo meso, a svih 10 koji su koristili mikrovalnu se razboljelo, dok je 20 koji su koristili tavu bilo potpuno u redu. To pokazuje koliko bakterija može preživjeti u mesu kada se ono peče u mikrovalnoj.

Lisnato povrće

Ako želite ostatke kelja ili špinata spremiti kako biste ih kasnije pojeli, nemojte ih podgrijavati u mikrovalnoj, nego u uobičajenoj rerni. Kada se ove namirnice podgrijavaju u mikrovalnoj, prirodni nitrati (koji su sami po sebi vrlo dobri za vas) mogu se pretvoriti u nitrozamine, koji mogu biti kancerogeni, pokazuju studije.

Cvekla

Ista hemijska konverzija koja se događa sa špinatom vrijedi i za podgrijavanje cvekle koja je bogata nitratima.

Ljute papričice

Kad se ljuta papričica zagrije u mikrovalnoj, kapsaicin – hemikalija koja im daje njihov pikantni okus – ispušta se u zrak. Ta hemikalija u zraku može opeći oči i grlo. Zapravo je jedna stambena zgrada u Rochesteru u New Yorku evakuisana nakon što je ljuta papričica, nakon zagrijavanja u mikrovalnoj, izazvala kašalj i probleme s disanjem kod stanara.

Voće

Grožđe iz mikrovalne će stvoriti plazmu. U jednom videozapisu dr. Stephen Bosi, predavač fizike sa Univerziteta u Novoj Engleskoj, pokazuje kako zagrijavanje običnog grožđa u mikrovalnoj može stvoriti dovoljno plazme da se napravi rupa na plastičnoj posudi. Osim toga, u voću se prilikom obrade u mikrovalnoj zarobljava para, što znači da bi moglo puknuti tokom zagrijavanja.

Krompir

Podgrijavanje krumpira u aluminijskoj foliji štiti bakteriju C. botulinum od vrućine, što znači da ona i dalje može napredovati ako krompir predugo ostane na sobnoj temperaturi i potencijalno uzrokovati botulizam, piše The Healthy.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje