Utorak, 27. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ove namirnice mogle bi biti glavni krivac što vaš znoj ima neugodniji miris nego inače

Preuzmite sliku

Znojenje nikome nije ugodna pojava, ali je neizbježno, a na kraju i bitno za normalno funkcionisanje vašeg organizma. Također, uz pravilnu higijenu i pomoć sve brojnijih proizvoda čak ni neugodan miris više nije osobit problem. No unatoč svemu tome možda ste i sami primijetili kako u određenim trenucima vaš znoj ima intenzivniji miris nego inače, piše index.hr.

Razlog tome možda se skriva u namirnicama koje ste konzumirali u posljednje vrijeme.

Evo koja hrana najviše utiče na intenzitet mirisa vašeg znoja:

Prerađena hrana

Prerađena hrana sadrži rafinirani šećer, zbog kojeg je, kao što se zna, glikemijski indeks proizvoda veći, a šećer prisutan u krvi nakon konzumiranja prerađene hrane mijenja sastav znoja.

Također, u kombinaciji s bakterijama na koži mijenja se i miris tijela.

Crveno meso

Crveno meso se teže probavlja pa znojne žlijezde luče više znoja, a intenzivan miris koji se javlja nakon konzumacije crvenog mesa može potrajati neko vrijeme.

Riba

Za intenzivan miris ribe zaslužan je holin, koji se najviše nalazi u tunjevini i lososu, a neki ljudi mogu izlučivati holin putem znoja i do 24 sata nakon ribljeg obroka.

Bijeli luk

Žvakanjem bijelog luka oslobađaju se enzimi koji se razgrađuju na slijed spojeva kako bi na kraju tvorili alicin, a potom se on u tijelu razgrađuje na spojeve koji sadrže sumpor, koji uzrokuju dugotrajan smrad.

Alkohol

“Alkohol se metabolizira u jetri i razgrađuje u acetaldehid koji prolazi kroz pluća i kroz dah, ali dolazi i do pora”, objašnjava dr. Swartzberg.

Upravo zato, ako pretjerate s alkoholom oni bi se osim u vašem dahu mogao osjetiti i u intenzivnijem mirisu vašeg znoja. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,