Utorak, 26. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Ove fraze ne biste trebali govoriti partneru pred vašom djecom

Ipak, jako su male šanse da ih nikad ne izgovarate pred njima.

Ne kaže se bez razloga da su mala djeca poput spužvi. Naime, ona “upijaju” sve oko sebe čak i onda kada niste svjesni toga. Oni uče tome kako komunikacija funkcionira promatrajući svoje roditelje u interakciji. Ako ste zajedljivi, i djeca će biti zajedljiva. Ako ste ljuti, i djeca će vjerovatno biti ljuta. Ako koristite ružne riječi, i oni će koristiti ružne riječi, piše index.hr.

Upravo zato trebalo bi izbjegavati neke naizgled bezopasne fraze koje imate običaj govoriti svom partneru. Tim pitanjem se pozabavio i portal Fatherly čiji su se novinari konsultovali s nekoliko stručnjaka za odnose te su uz njihovu pomoć izdvojili čak sedam fraza koje se ne bi smjele upotrebljavati u komunikaciji s partnerom u prisustvu djece:

1. Previše si osjetljiv/a

“Izjava poput ove poništava osjećaje vašeg partnera i govori im da nemaju pravo biti uzrujani”, objasnila je terapeutkinja za parove, Kimberly Hershenson, te je dodala kako vam niko nema pravo reći koja je odgovarajuća reakcija na situaciju jer se radi isključivo o vašim osjećajima.

2. Nije me briga

“Ako vas partner pita za mišljenje ili za ideju, fraze poput ‘nije me briga’ ili ‘ne zanima me’ šalju signal da niste zainteresirani za ono što ima reći”, kaže Hershenson. Umjesto direktnog pokazivanja nezainteresiranosti, razmislite o pristojnijem načinu na koji možete reći istu stvar.

3. Zauzet/a sam

“Govoreći da ste zauzeti ili da nemate vremena dok istovremeno radite nešto, poput dopisivanja ili odgovaranja na mail, dok vaš partner pokušava dobiti povratnu informaciju od vas – čini ga da se osjeća usamljeno”, objašnjava terapeutkinja. Također, takve fraze šalju lošu poruku djeci pa se ona osjećaju kao da nisu dovoljno dobra ni važna za vas.

4. Moram vježbati jer je moje tijelo…

“Ako vaše dijete vidi kako svakodnevno stajete na vagu i čuje vas kako govorite da ste ‘debeli’, moglo bi razviti nezdravu sliku o tijelu. Budite svjesni svega što govorite i što činite jer je djeci to svojevrsni predložak pomoću kojeg upijaju poruke o sebi”, objasnila je psihoterapeutkinja dr. Fran Walfish.

5. Rekao/la sam ti

“Možda se čini bezopasno reći partneru da ste vi u pravu, a on/ona nije, ali djeci se šalje poruka da je svrha komunikacije u tome da pokažete da ste u pravu i da je cilj kontrolirati situaciju umjesto postizanja zajedničkog cilja”, izjavio je savjetnik za parove, Jonathan Bennett koji smatra kako ovu frazu treba izbjegavati apsolutno uvijek, a ne samo u komunikaciji s partnerom.

6. Pogledaj šta si učinio/la

“Pogreške je puno bolje prihvatiti kao šanse za učenje, a ne kao neuspjeh”, objasnio je Bennet koji smatra kako upravo ovakve fraze daju do znanja da su povremene pogreške nešto grozno što se nikada ne smije dogoditi.

7. Nikada ništa ne radiš

“Govoreći partneru da nikad ne sudjeluje u kućanskim poslovima podrazumijeva da drugi u vašoj porodici nisu podjednako preopterećeni. Budući da djeca provode puno vremena u kući, to bi im moglo dati utisak da partner koji na neki drugi način doprinosi kućanstvu, poput toga što radi dugačke smjene na poslu, zapravo ne radi ništa”, objašnjava savjetnik Bennet. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,