Ponedjeljak, 27. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ove dvije grickalice mogu izazvati inzulinsku rezistenciju

Preuzmite sliku

Iako su određene grickalice primamljive, ne znači da su nužno zdrave. Neke od njih mogu značajno utjecati na naš metabolizam, ali i na cjelokupno zdravlje, dovodeći do problema poput inzulinske rezistencije.

Ove “najgore grickalice” često su prepune rafiniranih šećera, nezdravih masnoća i prerađenih sastojaka koji podižu nivo šećera u krvi i narušavaju sposobnost našeg tijela da regulira inzulin.

Dijetetičarka i nutricionistica, Krutika Nanavati, otkrila je dvije takve grickalice.

1. Slatke energetske pločice

Nanavati kaže da granola pločice, voćne pločice i ostale slatke energetske pločice, koje se često reklamiraju kao zdrave opcije, možda nemaju toliku nutritivnu vrijednost kao što mislimo. Također, napominje kako ove prerađene grickalice mogu naškoditi metabolizmu i uzrokovati inzulinsku rezistenciju.

“Previše šećera može uzrokovati brze promjene razine šećera u krvi. To može dovesti do problema s inzulinom i inzulinske rezistencije. Rafinirane žitarice i umjetni zaslađivači mogu dodatno pogoršati ove probleme”, objasnila je dijetetičarka za SheFinds.

2. Krekeri

Prerađeni krekeri, pod što mogu spadati i pereci, čips od krumpira, kukuruza ili tortilje, obično sadrže rafinirane žitarice, visok udio natrija i nezdrave masti. Nanavati upozorava: “Slično slatkim grickalicama, krekeri napravljeni od rafiniranih žitarica nemaju vlakana i mogu uzrokovati skokove šećera u krvi.”

Dodaje da konzumacija prekomjerne količine natrija može dovesti do zadržavanja vode i visokog krvnog pritiska te opterećuje metabolizam.

“Nezdrave masti, kao što su djelimično hidrogenirana ulja koja se nalaze u krekerima, potiču upalu i mogu oštetiti zdravlje crijeva te uticati na metabolizam”, zaključila je nutricionistica. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje