Ponedjeljak, 17. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ovako ćete pomoći svom preplašenom ljubimcu tokom novogodišnje pucnjave

Preuzmite sliku

Proslava Nove godine često znači i izuzetnu buku, glasnu pucnjavu, petarde i vatromete koji vrlo lako prestraše naše ljubimce. I netom se smire kad odjednom kreće nova serija! 

Strah od pucnjave izaziva lavež ili drhtanje i skrivanje, a često i odbijanje izlaska iz kuće. Zato svake godine tražimo nove načine rješavanja problema i podsjećamo na ideje koje bi vama i vašem mezimcu mogle pomoći.

Već znamo da našim ljubimcima pomaže kad su u našoj blizini, kad se smjeste pored nas ispod ili na krevetu, kad ih zagrlimo i češkamo, ali to u ovakvim slučajevima i ne pomaže baš uvijek, zar ne? Kako biste smirili svog ljubimca možete ići korak dalje i obući mu usku jaknicu koja će mu davati osjećaj sigurnosti – poput zagrljaja. Rješenje može biti i dekica u koju ćete ga umotati kako bi sam sebi pružio utjehu i osjetio da je na sigurnom.

Osim toga možete mu nabaviti i posebne štitnike za uši koje će ublažiti glasne zvukove. Naravno da se na jaknicu i štitinike, ako ga dosad nije nosio, neće možda brzo naviknuti pa bi s navikavanjem trebalo krenuti i ranije. To se pak može postići tako da te predmete postavite u blizini kreveta ili mjesta gdje vaš ljubimac spava ili pak pored zdjelice s hranom kako bi često na njih nailazio i doživio ih poznatima.

 • Preporučuje se i odlazak veterinaru kako bi on otklonio mogućnost drugih emocionalnih ili fizičkih razloga zašto vaš pas na buku reagira na takav način. Najčešće je to slučaj kod spašenih pasa lutalica ili onih iz azila koji su već prošli popriličan broj trauma. Nije čak rijetko i da veterinari propišu, prema potrebi, i neke lijekove za smirenje.

  Što god od navedenog odabrali, svakako se pridržavajte ovih triju pravila!

  1. Nemojte tješiti životinju

  Svog ljubimca nemojte previše tješiti i tetošiti jer bi učinak mogao biti suprotan – primijetiti će da nešto nije u redu i mogao bi se bojati još i više. Ili će pak shvatiti da kad je pod stresom dobiva više pažnje ili hrpu ukusnih poslastica pa će to, naučenim postupkom, očekivati i sljedeći put. Budite opušteni. I da, dopušteno je davanje poneke slastice i omiljene igračke – ali sve u normalnoj granici.

  2. Nemojte ga kažnjavati jer se boji

  Nemojte ga kažnjavati, naravno. Ili misliti da mu činite uslugu ako ga zatvarate ili vežete – zbog toga bi se, pokušavajući pobjeći od glasnih zvukova, mogao samo ozlijediti. Možda će i povezati situaciju u kojoj završi u kazni zato što ga je strah. I vi morate znati da je strah stvar ponašanja, a ne poslušnosti. Nama su zvukovi možda i bezazleni, ali on u tome prepoznaje opasnost.

  3. Ne forsirajte šetnje, boravak na dvorištu

  Ne prisiljavajte ga na izlazak ako ne želi samo kako biste ga pokušali uvjeriti da se ništa ne događa. Ako on i ne vidi opasnost, on je osjeća i percipira kao mogućnost. (miss7.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,