Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ovaj zdravi napitak je najveći neprijatelj bijelim zubima

Preuzmite sliku

Ima svoje prednosti, ali i jednu manu.

Odavno je poznato da je kafa veliki neprijatelji bijelih zuba, ali stomatolozi sad kažu da čaj još više utiče na boju zubne gleđi. To važi za sve čajeve, ne samo za tamne.

“Zubna gleđ je porozna i može da apsorbuje tanin iz čaja, čineći zube tamnijim, sivkastim ili smeđkastim”, stomatolog dr Jordan Kirk.

Čaj sadrži nekoliko jedinjenja koja mogu da izazovu tu ružnu prebojenost zuba, mijenjajući im boju i za nekoliko nijansi, a na to koliko će se promijeniti boja gleđi utiče i to koliko jak čaj volite, prenosi prva.rs.

Zeleni čaj najviše boji zube, jer sadrži najviše tanina, poručuju stomatolozi. Tanini imaju i dobrih strana, antioksidanti su, tako da smanjuju rizik od raka i kardiovaskularnih bolesti, naravno.

Ali, ako je čaj “vaše piće” jako je važno da zube perete najmanje dva puta dnevno, i to posvećujući tridesetak sekundi svakoj polovini svake vilice.

To je najjednostavniji način da spriječite da vaši zubi poprime ružnu boju, a da ne morate da mijenjate navike i izbacujete vaš omiljeni čaj iz upotrebe. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,