Ponedjeljak, 14. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ovaj savjet može vam pomoći da se ponovno zaljubite u partnera – i da sve bude kao na početku

Preuzmite sliku

Novinarka i autorica Marta Zaraska podsjetila je da pravo blisko partnerstvo između dvoje ljudi koji se vole može poboljšati i njihovo fizičko zdravlje i pozitivno uticati na imunitet, dužinu života i na stanje organizma općenito. 

– Mnogo je načina i objašnjenja kako možemo poboljšati naše odnose i ljubavne veze – kaže Zaraska. Prema njoj, najbolji savjet koji se može dati parovima je da ‘skupa isprobavaju nove stvari i ne dopuste da im se ponavljaju uvijek isti obrasci ponašanja’.

– Istraživanje je pokazalo da izlazak iz zone komfora s partnerom može samo pomoći da se više zbližite – kaže Zaraska, a napominje i da ‘strah može dodatno povećati privlačnost.’ I to, tvrdi, nije samo fraza. 

  • Znamo da seksualno uzbuđenje uzrokuje fizičku reakciju u tijelu, ali ponekad tijelo osjećaj straha i paniku (npr. u vožnji na vlaku smrti) pomiješa sa seksualnom privlačnošću – objasnila je Zaraska.

    – To potkrepljuju i neka istraživanja – kaže ona i navodi jedno u kojem se od sudionike tražilo da dok se spuštaju po velikom toboganu u zabavnom parku ocijene privlačnost onih koji sjede do njih. Istraživanje je otkrilo da su ocjene za privlačnost i kod muškaraca i kod žena bile više onima koji su više vremena proveli  u vožnjama.

    – Dovoljno je pogledati neki strašniji film da vam strah koji osjećate uz partnera potakne uzbuđenje i leptiriće u trbuhu kakve ste možda imali kad ste ga prvi put vidjeli – rekla je Zaraska. (vecernji.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,