Četvrtak, 29. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ovaj mladić nema jednu ruku i noge, ali je inspiracija mnogima: Upoznajte poduzetnika, bodybuildera, modela i internetsku senzaciju

Preuzmite sliku

Često nailazi na ljude koji već u startu govore da nešto ne mogu, a nisu ni pokušali. Nije mu to jasno. Roditelji su mu od malena govorili: “Sine, svijet se neće zaustaviti zato što si rođen ovakav”.

Ime mu je Nick Santonastasso, ima 24 godine, živi u SAD-u i pršti energijom koja je toliko zarazna da privlači ljude kao magnet. Njegov optimizam je zarazan, a snaga duha inspiracija je mnogima. On konstantno ispituje svoje granice, prenosi 24sata.hr.

Poduzetnik je, bodybuilder, model i internetska senzacija. Prvi inspirativni govor na pozornici održao je prije dvije godine. Nakon toga je redoviti gost mnogih inspirativnih događanja.

Poslušajte ga:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nick Santonastasso (@nicksantonastasso) on

Njegov moto je ‘kako nešto napraviti, a ne – to se ne može’. Kaže kako često nailazi na ljude koji već u startu komentarišu da nešto ne mogu, a da nisu ni pokušali. Nije mu to jasno.

– Umjesto toga treba sagledati situaciju, duboko udahnuti i reći sam sebi: ‘Dobro, kako ću to napraviti, na koji način?’. Sjećam se da su mi roditelji govorili ‘Sine, svijet se neće zaustaviti zato što si ti ovakav rođen. Mama i tata neće zauvijek biti ovdje, moraš biti što neovisniji’ – prisjetio se djetinjstva.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nick Santonastasso (@nicksantonastasso) on

Nick je rođen s Hanhartovim sindromom, rijetkom urođenom manom zbog koje nema noge, desna ruka mu se nije razvila, a na lijevoj ima samo jedan prst. Ljekarii su njegovim roditeljima rekli da će mu pokretljivost biti vrlo ograničena.

No, već kao mali trudio se svim silama dokazati suprotno. Kada je imao dvije godine, njegov otac je nakratko iz kuće otišao u garažu kad je čuo neobične zvukove. Pogledao je u dnevni boravak i našao Nika na stolu kako pleše. U te dvije minute koliko ga nije bilo, dogurao je svoja kolica do stola popeo se na njih i odgurnuo se na stol.

– Bio je na stolu, gledao MTV i plesao. Od malih nogu nas je stalno šokirao stvarima koje radi. On živi tako da inspiriše druge i potiče ih da ne sjede doma besposleni. Zna govoriti da ne može promijeniti to kakav je, ali zbog toga nema namjeru prestati živjeti – ispričao je njegov otac.

 • Prihvatanje životnih izazova pomoglo mu je izgraditi otpornost i želju za avanturom. Jako voli sport, a kao dijete vozio se na skateboardu, najprije je na njemu ležao na stomaku, a potom stojeći na ruci.

  Priznaje, imao je teških trenutaka tokom puberteta i školovanja.

  – Bio sam depresivan i bilo mi je tako neugodno u vlastitoj koži. Nisam želio živjeti u ovom tijelu. Ali, tada sam shvatio da moram nešto poduzeti, moram biti dio tima ili izvannastavnih aktivnosti. Moram biti dio nečega što će me uzdići – ispričao je.

   

  View this post on Instagram

   

  A post shared by Nick Santonastasso (@nicksantonastasso) on

  Natjerao je sam sebe da učini više. Pridružio se bratu i prijateljima u hrvanju tokom drugog razreda srednje škole. Njegov trud se isplatio. Danas živi punim plućima, ima djevojku koja ga neizmjerno voli i sretan je. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje