Četvrtak, 29. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ovaj čovjek govori 24 jezika, a radi kao čistač tepiha za manje od 20 dolara po satu

Preuzmite sliku

46-godišnji Vaughn Smith radi kao čistač tepiha u SAD-u za satnicu manju od 20 dolara. Potpuno tečno govori osam jezika (engleski, portugalski, španjolski, ruski, rumunjski, bugarski, slovački i češki), a konkretan razgovor može voditi na čak 24 jezika. Smith je hiperpoliglot, a novinarka Washington Posta koja je provela s njim neko vrijeme kaže da je uz Smitha počela propitkivati granice ljudskih potencijala.

U djetinjstvu je znao samo za dva jezika – engleski kojim je govorila njegova majka i španski kojim je govorio njegov otac. U Marylandu gdje je odrastao, nije htio koristiti niti španski jer se nije htio dodatno razlikovati od ostale djece. No ubrzo je počeo upijati i druge jezike poput spužve.

Bio je opčinjen svakim jezikom s kojim bi se susreo. Ukupno je kroz život proučavao 37 jezika, a služi se i s nekoliko znakovnih. Osim što brzo upija same riječi, Smith nevjerovatno dobro upija i naglaske. “Izvorni govornici iz Holandije i Španije ne mogu se nadiviti njegovim naglascima dok govori holandski ili katalonski”, prenosi Washington Post.

Najdraži mu je bugarski

O svom talentu nerado govori. 24 jezika na kojima može voditi razgovor je pobrojao, kaže, samo zato što su ga pitali. Inače ne bi znao tačan broj. Zna samo da želi naučiti još i da mu to ide bez pretjeranog truda. Trenutno planira raditi na učenju velškog.

Najdraži jezik koji zna mu je bugarski, priznaje.

Smith se nikad nije bavio poslovima vezanima uz njegov veliki talent. Radio je kao izbacivač, dostavljač, šetač pasa… Sada radi kao čistač tepiha i zadovoljan je tim poslom. Živi s majkom i uživa u ispijanju kafe u raznim kafićima gdje onda osluškuje nepoznate riječi i jezike s kojima se susretne.

Novinarka Washington Posta odvela je Smitha na snimanje glave kako bi pokušala doznati po čemu se to njegov um razlikuje od umova ostalih ljudi. Začudilo ju je kad je shvatila da su dijelovi mozga zaduženi za razumijevanje jezika kod Smitha bili manji i manje aktivni nego kod nje koja nije poliglot.

“Kod mene je to kao logička zagonetka. Ja sastavljam riječi i tako pokušavam shvatiti što znači neka riječ koju ne poznajem. Koristim kontekst, ne moram ni gledati u rječnik, samo pogodim što neka riječ znači”, objašnjava Smith kako izgleda njegovo učenje jezika.

Svoj dar ne smatra ničim posebnim, iako mu je i samom misteriozan. Kaže da je oduvijek pamtio brojeve i datume lakše od ostalih ljudi pa smatra da bi to moglo imati veze i s lakoćom kojom uči jezike.

Inače, hiperpoliglotom smatra se osoba koja govori 11 ili više jezika. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,