Utorak, 25. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ovaj čaj je najbolji izbor ako želite usporiti starenje i saćuvati mladolikost

Preuzmite sliku

Puno je razloga zašto je pametno piti čaj, a jedan od njih je i očuvanje mladolikosti.

Osim što će vas zagrijati, umiriti ali i oduševiti okusom, čaj sa sobom nosi i impresivnu listu dobrobiti za zdravlje. Može ojačati zdravlje mozga, sniziti holesterol i smanjiti rizik od razvoja raka. Ispijanje šolje čaja pune antioksidanata može i zaustaviti vrijeme, barem kada se radi o ljepoti kože. Naravno, nema svaki čaj jednake dobrobiti pa je pametno i znati koji čaj piti za ljepotu. Pa šta stručnjaci misle, koji je to čaj najbolji za mladolikost? Prema velikom broju naučnika, u pitanju je zeleni čaj.

Kada govorimo o zaustavljanju starenja, zeleni čaj je jedan savršen pripravak jer sadrži antioksidante koji se nazivaju EGCG, a jako su učinkoviti kod obnavljanja ćelija kože, navodi Michael Garrico, nutricionist i personalni trener.

Dodaje kako je zeleni čaj pun vitamina B i E, a oni su iznimno važni za zdravlje kože. Vitamin B2 održava mladolik izgled kože i čini je zategnutom, a vitamin E potiče rast novih ćelija i tako kožu čini mekšom i sjajnijom, prenosi ordinacija.hr.

Nutricionistica dr. Trista Best, također navodi kako je zeleni čaj najbolji izbor za zadržavanje mladolikog izgleda.

“Zeleni čaj je prepun antioksidanta, koji su poznati po svom utjecaju na zdravlje – od prevencije bolesti, smanjenja upalnih procesa, pa čak i prevenciji razvoja raka. Samo ove činjenice ga čine odličnim napitkom za cjelokupno zdravlje i dugovječnost”, dodaje. Antioksidanti iz zelenog čaja djeluju tako da preveniraju i smanjuju stanično oštećenje od toksina i slobodnih radikala, koji mogu uticati na sporiji rad metabolizma. Primarno ih unosimo kroz biljne komponente, fitonutrijente i aminokiseline uz hrane koju jedemo, ali i iz čajeva poput spomenutog zelenog.

Nutricionistica Juliana Tamayo, smatra kako je zeleni čaj najbolja opcija ako vam je želja zaustaviti sat kod starenja. Navodi kako on djeluje kao stimulans i sadrži supstance koje štite neurone te tako sprečavaju kognitivno propadanje što je i poželjno kod sprečavanja degenerativnih bolesti koje dolaze sa starenjem.

Ipak, Garrico upozorava da radi količine kofeina koji sadrži, ispijanje ovog čaja kroz dugi period i u velikim dozama može biti i opasno. “Može uzrokovati glavobolje, nervozu, probleme sa snom, povraćanje, šum u ušima i zbunjenost. Kako sadrži i hemikalije koje, kada se koriste u velikim količinama, mogu biti povezane s oštećenjem jetre”, dodaje.
Drugim riječima, ne trebate pretjerivati kako biste iskoristili dobrobiti zelenog čaja i anti- aging svojstva.

Kako pravilno pripremiti čaj?

Najveću korist imat ćete ako pijete tek pripremljen čaj, koji je odstajao između tri i pet minuta. Tokom ovih nekoliko minuta katehini izlaze na površinu i imaju bolji učinak kada se čaj ispija. Zeleni čaj napravljen od sušenih listova također sadrži više katehina. Bezkofeinski, instant ili gotov čaj u bočici ima manje katehina, dok kapsule zelenog čaja imaju jednako ovih komponenata kao i svježe skuhani čaj.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,