Subota, 23. Septembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Ova jutarnja navika je odlična za tijelo i psihu

Preuzmite sliku

Rano buđenje mnogima zna teško da padne. Zijevanje, trljanje očiju i rastezanje su samo neke od stvari koje uradimo tokom jutarnjih časova.

Ako ste se pitali, da li je istazenje uopšte korisno i zdravo, odgovor je potvrdan. Ono pomaže pri pokretanju cirkulacije i podizanja energije, što vam može pomoći da započnete dan vedriji. Prema riječima jedne poznate kompanije za proizvodnju stvari za udoban san, ovo su prednosti istezanja neposredno nakon buđenja:

povećava fleksibilnost mišića i zglobova

poboljšava cirkulaciju

smanjuje napetost i stres

Kako ističu, protezanje je najbolji alarm za tijelo, ono zapravo šalje signale mozgu da je vrijeme da se probude svi naši mišići. Osim njih, pokreću se i naši zglobovi, kao i cirkulacija nakon višečasovnog ležanja. Osim jutarnjih časova, protezanje je dobrododošlo u svako doba dana. Pa tako, ukoliko radite posao koji iziskuje osam sati sjedenja ili više, nije loša ideja da malo protegnete tijelo.

Stručnjaci preporučuju da se u svakom položaju pri istezanju zadržate određeno vrijeme. Obično, 30 sekundi je optimalno vrijeme. Tako ćete se lakše riješiti stresa i svojim mišićima dati dovoljno vremena da se opuste. Nakon toga se opustite i dišite normalno sve do sljedećeg istezanja koje ćete također zadržati 30 sekundi. (Mondo)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,