Ponedjeljak, 30. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Otkriveno šta se događa s mozgom žene kad postane majka

Preuzmite sliku

Mnoga su istraživanja dokazala da se mozak doslovno mijenja kada žena porodi, a vjerovatno će isto potvrditi i mnoge majke.

Klišej da osoba više nije ista nakon što dobije dijete zapravo je bliži istini nego što se možda misli. No, kako se mozak žene zapravo mijenja nakon poroda? Naime, naučnici su potvrdili da se ženski mozak tokom trudnoće i u prvim mjesecima djetetovog života mijenja brže i drastičnije nego u bilo kojem drugom trenutku, uključujući i pubertet.

Godine 2010. i ponovno 2016. istraživači s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Yale proučavali su kako se mijenja majčin mozak, odnosno siva tvar nakon poroda. Proučavali su majke u trajanju od dva do četiri tjedna i četiri mjeseca nakon poroda. Uzimajući u obzir snimanje mozga magnetnom rezonancom i intervjuirajući svaku majku u obje vremenske tačke, otkrili su povećanje sive mase u mozgu, donosi Postpartum Brain.

”Siva masa pomaže mozgu obraditi senzorne informacije, signalizirajući živčanim stanicama da reagiraju. U biti vam pomaže u donošenju odluka i reagiranju na svijet oko vas svojim postupcima i emocijama. Studija je pokazala da povećanje sive mase znači više pozitivnih odgovora mame kad god joj beba signalizira, bilo putem zvuka ili kretanja. Vaš se mozak režira i mijenja svoj oblik kako biste bolje brinuli za bebu”, zaključili su stručnjaci spomenute studije.

Sve su misli podređene vašoj bebi

Kako zaključuju stručnjaci, nakon poroda majčin je mozak gotovo pod kontrolom misli o njezinoj bebi. Majka mjeri vrijeme između bočica, pita se ima li dovoljno pelena, istražuje dugačak popis pitanja koja ima za pedijatricu i u glavi vrti beskonačni popis obaveza koje ju čekaju. Beba doslovno postaje cijeli njezin svijet. Isto tako, odgovornost i duga lista obaveza nešto su o čemu majka stalno razmišlja.

Naime, zajedno s novim sveobuhvatnim mislima dolazi odgovornost i sve veći popis obaveza. Težina odgovornosti posebno je opterećujuća za majku. ”Možda se nađete u situaciji da se pitate što više možete učiniti kao mama, donosite li ispravne odluke za njihov razvoj, a nerijetko se događa i planiranje budućnosti poput koliko ćete dugo dojiti, hoćete li moći dijete upisati u jaslice i slično”, objašnjavaju stručnjaci.

Dolazi do promjene hormona, ali i emocija

Kada žena postane majka, s njezinim hormonima mijenjaju se i emocije. Stručnjaci objašnjavaju kako se hormoni tijekom trudnoće mijenjaju i značajno rastu. Ubrzo nakon porođaja, oni naglo padnu. Zatim, ako naprimjer odlučite dojiti, cijeli proces dojenja i odvikavanja uzrokuje da vaši hormoni i dalje rastu što uzrokuje emocionalne promjene. Naime, vaš je mozak u majčinstvu vođen emocijama, pogotovo u postporođajnom razdoblju.

Hormoni trudnoće mogu promijeniti anatomiju vašeg mozga

Mnoga dosad provedena istraživanja također su pokazala da hormoni poput prolaktina, oksitocina ili estrogena također fizički mijenjaju oblik mozga kod majki. Oni se smanjuju i rastu na različitim područjima dok ”restrukturiraju” njezin mozak kako bi stvorili određeni osjećaj privrženosti.

Isto tako, stručnjaci napominju kako spomenute prirodne moždane promjene pomažu ženama tijekom cijelog majčinstva, ali mogu im biti korisne i kasnije u životu, kada naprimjer trebaju voditi brigu o unucima ili preuzeti druge slične uloge. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,