Ponedjeljak, 25. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Otkrili: Utiče li obrezivanje na zadovoljstvo muškarca i kako?

Preuzmite sliku

Iako se obrezivanje u prošlosti najčešće provodilo kao vjerska praksa, danas se sve veći broj muškaraca obrezuje iz zdravstvenih i higijenskih razloga.

Tim se medicinskim zahvatom definitivno ne smanjuje užitak muškaraca u kasnijem seksualnom životu, pokazala je veliko australsko istraživanje koje je analiziralo više od 40 studija na tu temu.

Naučnici sa Sveučilišta Sydney obradili su podatke više od 40.000 muškaraca te potvrdili da obrezivanje nema efekta na seksualnu funkciju, osjet, seksualni podražaj niti zadovoljstvo muškarca.

Više od polovice muškaraca obuhvaćenih studijom bili su obrezani, a 24 mjeseca nakon obrezivanja 99,9 posto njih nisu imali nikakvih smetnji u seksualnom životu te su bili zadovoljni zahvatom. Oko 72 posto njih tvrdilo je kako im se osjetljivost u penisu nakon obrezivanja čak i povećala, a kod 19 posto njih je ostala ista.

Za 63 posto muškaraca obrezivanje je imalo i dodatnu prednost te kažu kako nakon njega lakše postižu orgazam, dok 22 posto nije primijetilo razliku. Osim toga, naučnici su izvijestili kako obrezivanje nema negativan efekt na održavanje erekcije.

 • Dodaju kako su zdravstvene dobrobiti obrezivanja medicinski dokumentirane, pa tako obrezani muškarci imaju manji rizik zaraze HIV-om i drugim spolnim bolestima, ali i manji rizik od nastanka raka prostate.

  Obrezivanje ima zdravstvene dobrobiti

  Naučnici sa Sveučilišta Washington su utvrdili da se na obrezanom penisu nalazi i dvostruko manje bakterija, ali su i manje mogućnosti zaraze herpesom, genitalnim bradavicama, pa čak i HIV-om.

  Oni su usporedili mikrobiološke briseve pacijenata prije obrezivanja kao i godinu dana nakon njega, a najveće otkriće je bio značajan pad u broju anaerobnih bakterija na penisu.

  – Uklanjanjem kožice povećava se dotok kisika, smanjuje vlaga i mijenja ekosustav organa – objasnio je voditelj studije, dr. Lance Price.

  On planira daljnje studije u kojima će otkriti kako uklanjanje kožice utiče na smanjene rizika HIV infekcije kroz analizu odgovora citokina, signala mehanizama imuniteta.

  Praksa obrezivanja česta je u SAD-u, ali taj trend se sve više širi i u drugim razvijenim zemljama, a stručnjaci tvrde da sam postupak ne umanjuje zadovoljstvo u seksu te ima znatne prednosti s higijenskog stajališta. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,