Naučnici na Univerzitetu Manchesteru otkrili su da krompir sadrži jedinstvene antibakterijske molekule koje mogu liječiti čir na želucu.
Članovi s univerzitetskog tima mikrobiologije sada se nadaju da se tvar, nazvana \’sok krompira\’, može koristiti kao dodatak svakodnevnoj prehrani. Važne molekule krompira mogle bi spriječiti štetno djelovanje bakterije koja živi u želucu i uzrokuje čir želuca i žgaravicu.
Za razliku od antibiotika, bakterije u želucu ne mogu razviti otpornost na \'sok krompira\’, a on ne uzrokuje ni nikakve nuspojave. Postupak za izdvajanje još neimenovani molekule patentiran je, s nadom da bi jednog dana mogao biti prodan kao dodatak sličan probioticima u jogurtu.
Ian Roberts, profesor mikrobiologije na Faculty of Life Sciences koji je učestvovao u otkriću, rekao je: \”Jedna od naših naučnica je na nedjeljnom ručku čula da je baka koristila krompir za liječenje čira želuca\”. Nakon toga je otišla i kupila vrećicu krompira i počela ih testirati u laboratoriju.
\”Kada sam prvi put čuo za ideju, moram priznati da sam bio malo skeptičan. Međutim, istovremeno nisam bio iznenađen – puno biljnih proizvoda ima vrlo zanimljive spojeve, a mi ih samo trebamo pronaći\”, zaključio je.
Tuzlanski.ba / Source.ba