Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Otjerajte bakterije iz kuhinje

Preuzmite sliku

Kuhinja je najrizičnija prostorija u kući kad je riječ o bakterijama, zato se potrudite da krpom obrišete sva mjesta na kojima ovi mikroorganizmi vole da se gnijezde.

Radne površine

Švicarski naučnici su otkrili da u svakoj trećoj kuhinji koja djeluje čisto sve vrvi od mikroba. Domaćice griješe u vezi sa odlaganjem kesa, flaša, konzervi… Sve površine zato treba prati deterdžentom svakog dana, i to više puta. Obavezno ih treba dobro isprati, a jednom sedmično i dezinfikovati.

Daska za sječenje

Daska za sječenje je jedan od najopasnijih izvora zaraze pošto se klice zavlače u sićušne pukotine u drvetu ili plastici. Ribajte je četkom i perite vrelom vodom i deterdžentom, i prije i posle upotrebe. Prije ribanja sastružite nožem površinski sloj. Drvene daske su bolje, pošto su pukotine veće, pa deterdžent lakše prodre u njih, a brže se i suše.

Kuhinjski pribor

Nemojte istim nožem da sječete meso, sir i povrće. Poslije svake upotrebe, pažljivo ih operite vrućom vodom i deterdžentom.

Krpe

Krpe skupljaju kolonije bakterija, koje se u toj vlažnoj sredini uspješno razmnožavaju. Na jednom kvadratnom centimetru može da ih bude na stotine miliona, a odatle se lako šire. Koristite krpe različitih boja za ruke, šerpe i radnu površinu da ih ne biste pomiješali. Perite ih često – barem na svaka tri dana. Četke treba prati svakog dana, i to najbolje u mašini za veš, na 65-70 stepeni. (alo.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,