Subota, 11. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Osobe koje konstantno objavljuju “selfije” na društvenim mrežama pate od nedostatka samopoštovanja?

Fotografisanje samog sebe, najčešće pametnim telefonom ili web kamerom, te potom uploadovanje selfie fotografije na društvene mreže postalo je toliko popularno, da su rijetki oni koji nemaju barem jedan selfie, pa neka je i skriven.

Pa dobro kako se selfie ušunjao u naše živote? Je li on možda posljedica sve veće odvojenosti i udaljenosti među ljudima ili proizvod narcisoidne kulture u kojoj je forma zamijenila sadržaj? Jer, nekada smo trebali fotografa, a danas nam on nije potreban. Sve što trebamo jest mirna ruka, “duck face”, malo šminke i dobre frizure, kut snimanja koji zadovoljava naša očekivanja, magični klik i selfie je tu – ta ulaznica u društvo koje trijumfira nazdravljajući si koktelom glamuroznih statusa, fotografija i naravno “lajkovima”. Jer ako nisi na Fejsu, onda ne postojiš zar ne?

Otkako je fenomen počeo objavljivanjem selfija poznatih s crtom narcisoidnosti na društvenim mrežama, koji su zapravo i najzaslužniji za popularizaciju ovih fotografija, poput Justina Biebera, Rihanne, Miley Cirus, a i Severina je kod nas moćna, trend potrebe za dokazivanjem i pokazivanjem na društvenim mrežama uzeo je maha i izrodio jednu posve novu generaciju narcisoidnih osoba. Znanstvenici tvrde kako trend selfija u sebi krije dublji problem narcisoidnih poremećaja i kako će se prije ili kasnije pokazati negativnim; razlog može biti poslodavac kojemu se vaši selfiji neće svidjeti ili se vi sami sebi nećete svidjeti ako nemate dovoljno lajkova. Čak je i Američka psihijatrijska asocijacija (APA) na sastanku svog upravnog odbora službeno potvrdila da je selfie -mentalni poremećaj.

Selfie je mentalni poremećaj, a definira se kao opsesivna želja za fotografiranjem samog sebe i postavljanjem tih fotografija na društvene mreže zbog nedostatka samopoštovanja i popunjavanja praznine u intimnom životu” tvrde u APA-i. No, psiholozi isto tako tvrde kako selfiji ne moraju nužno biti samo negativni, nego mogu pomoći u prihvaćanju različitosti i nesavršenosti. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje