Ponedjeljak, 24. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Osnove o mesu: Mali trikovi u pečenju, kuhanju i pohovanju

Preuzmite sliku

Ako punite meso, trebaće vam više vremena da se ispeče u rerni, dok kod prženja mesa u tavi treba paziti na debljinu zbog ravnomjernog pečenja.

Pečenje u rerni

Za dobro pečenje osim kvalitetnog mesa važna je i zagrijana rerna. Ako ona nije dovoljno vruća, meso će se osušiti i neće biti ukusno. Za pripremu piletina od kilogram i pola dovoljno je sat i pol na 200°C. Dok će pilećim batacima i prsima trebati 45 minuta na istoj temperaturi. Janjećoj plećki teškoj oko dva i pol kilograma ili butu od kilogram i pol treba sat i pol na 200 °C, dok se teleći odrezak peče na istoj temperaturi ali 30 do 40 minuta. Da bi kilogram govedine bio pečen treba joj 40 do 60 minuta na 200 °C.

Pečenje na tavi

Pileći i pureći file peku se sedam do osam minuta na umjereno jakoj vatri sve dok ne dobije zlatnožutu boju. Prilikom pečenja treba ih okrenuti da se ravnomjerno ispeku sa svih strana. Telećim odrescima je dovoljno osam do 10 minuta na srednje jakoj vatri. Što su odresci deblji to ih duže treba peći.

Kuhanje

Kuhanje, baš kao i pečenje u rerni iziskuje više vremena. Tako za govedinu od dva kilograma treba dva i pol sata na srednje jakoj vatri. Pile se kuha sat vremena, kokoš dva do tri sata, dok za teletinu od dva kilograma treba sat i pol do dva.

Pohovano meso

Pohovano meso može se peći u dubokom ulju ili u rerni. Pohovani pileći file (oko pet komada) treba peći 25 minuta do pola sata na 210 °C. Za puretinu rerna treba biti zagrijana na 200 °C, a meso se peče 45 minuta. (24sata)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje