Ponedjeljak, 14. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Osmislio sapune od puževe sluzi: Imaju anti-age i ljekovita svojstva

Preuzmite sliku

Sluzava pjenica klizi niz ruku mladoga francuskog poduzetnika Damiena Desrochera (28) dok lagano trlja jednog od hiljadu puževa koje čuva u ograđenom vrtu svog dvorišta, a dobivenu tekućinu koristi za izradu sapuna koju je u decembru počeo prodavati u lokalnim trgovinama.

28-godišnji francuski poduzetnik puževu je sluz za izradu sapuna počeo koristiti prošle godine, a na tržište je gotov proizvod izbacio u decembru.

Dok ‘ubire’ sluz, taj bivši računarski tehničar koji je radio u vazduhoplovstvu pojašnjava da je “sve u spretnosti i načinu na koji se trlja mekano puževo tkivo”. Pritom napominje da se tim postupkom životinje ne ubijaju.

 • Desrocher je odlučio započeti s uzgojem puževa u gradu Wahagniesu na sjeveru Francuske jer se zasitio dosadašnjeg posla i poželio se “vratiti prirodi”.

  “Jednom kad vidite kako se puževi ponašaju, shvatite da su to zapravo jako drage životinjice”, rekao je.

 • Dosad ih je uzgojio oko 60.000. Dio ih ulazi u svoju reproduktivnu fazu, pa ih Desrocher premješta na veću površinu, a oko 4000 ih drži u ograđenom prostoru te od njih ‘ubire’ sluz.

 • Jedan puž daje oko 2 grama sluzi, što znači da mu, za proizvodnju 80 grama treba oko 40 puževa. Ta je količina dovoljna za proizvodnju 15 sapuna od 100 grama, prenosi Hina.

  Premda prilično neuobičajena u zapadnoj kozmetici, puževa se sluz koristi u raznim korejskim kozmetičkim proizvodima koji slove kao vrlo učinkoviti u sprječavanju i ublažavanju znakova starenja kože.

 • Desrocher pojašnjava da sluz sadrži molekule kolagena i elastina koje imaju snažna anti-age i ljekovita svojstva. Dodaje da puževi koriste vlastitu sluz kako bi popravili svoje oštećene kućice.

  Mladi poduzetnik je kazao da mu je cilj u prvoj godini proizvodnje na tržište izbaciti 3000 sapuna.  (Tuzlanski.ba)

 • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,