Utorak, 11. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

Oslobađanje od stresa: Devet razloga zašto je spavanje u hladnijoj sobi bolje za nas i naše tijelo

Preuzmite sliku

Spavanje u vrućoj sobi ne samo da nam stvara nelagodu i znojenje, već propuštamo i brojne pogodnosti koje bismo mogli dobiti samo spavanjem u hladnoj sobi.

Postavljanje temperature na oko 18 °C moglo bi napraviti veliku razliku između lošeg noćnog sna i mirnog sna. Kako piše  Bright Side veoma je važno da maksimalno iskoristimo svoj san, a ovo su neke od prednosti hlađenja vaše sobe kada idete spavati, prenosi Tuzlanski.ba.

1. Pomaže nam da ostanemo svježi i mladolikog izgleda

Spavanje u sobi s nižom temperaturom potiče proizvodnju melatonina, koji se naziva i tjelesnim “hormonom spavanja”. Također je antioksidans, što znači da služi kao hormon protiv starenja tijela.

 • 2. Moglo bi pomoći u sprječavanju nesanice

  Istraživanja ističu da je nekoliko oblika nesanice zapravo povezano s višim tjelesnim temperaturama. Mnogi ljudi koji imaju nesanicu također imaju poteškoće s regulacijom tjelesne temperature, ograničavajući sposobnost gubitka topline. Čineći naše spavaće sobe hladnijima, možemo pomoći tijelima da se ohlade i potaknuti san.

  3. Drži stres podalje

  Više temperature znače da tijelo oslobađa više “hormona stresa” zvanih kortizol. Hladnija soba može vam pomoći da kontrolišete nivo kortizola, a to znači manje stresa i bolju kvalitetu sna.

 • 4. Smanjuje rizik od određenih bolesti

  Spavanje u hladnoj sobi može smanjiti naše šanse za razvoj metaboličkih bolesti poput dijabetesa. Također poboljšava nivo hormona rasta koji pomaže u prevenciji bolesti srca, depresije i pretilosti. Povećani melatonin također smanjuje naše šanse za oboljevanje od Alzheimerove bolesti.

  5. To može rezultirati dubljim i neprekinutim snom

  Kad smo u dubokom snu, naše tijelo obavlja ključne zadatke poput popravljanja stanica i konsolidacije memorije, ali nije u stanju regulisati našu tjelesnu temperaturu.

 • Povećanje temperature može nas probuditi iz dubokog sna, pa boravak u hladnoj sobi smanjuje šanse da se to dogodi.

  6. Spriječava infekcije bakterijama

  Žene mogu spriječiti infekcije bakterijama spavajući u sobi koja je niže temperature. Bakterije i gljive vole živjeti u toplom i vlažnom okruženju, pa će ih hlađenje prostorije tokom noći spriječiti da se šire poput šumskog požara.

  7. To također može pomoći u poboljšanju plodnosti muškaraca

  To je zato što dugotrajno izlaganje toplini može loše uticati na plodnost muškaraca.

 • Spavanje u hladnoj sobi, zajedno s širokim donjim vešom, može spriječiti da se to dogodi. Ako planirate uskoro napraviti dijete, ovo je još jedan razlog za spuštanje tog termostata.

  8. Drži podalje “loše” masti

  Spavanje u hladnoj sobi može poboljšati metabolizam našeg tijela, aktivirajući naše “smeđe masti” koje sagorijevaju kalorije iz našeg tijela. Također bi mogao pomoći u uklanjanju neželjenih masnoća iz našeg tijela, što može rezultirati gubitkom kilograma.

  9. Može vam pomoći u ublažavanju boli i upale

  Baš poput stavljanja leda ili hladnog obloga na otečeno ili upaljeno područje tijela, spavanje u hladnoj sobi može imati umirujući učinak koji može pomoći protiv bolova i upala, što bi inače moglo prekinuti vaš san. To bi mogao biti dio razloga zbog kojeg mnogi sportisti radije spavaju u hladnoj sobi nakon utakmice.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,