Srijeda, 16. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Osam znakova da je djetetu potrebno više vremena s tatom

Preuzmite sliku

Tatina uloga u djetetovom životu je vrlo značajna, jer pored ljubavi i emocionalne sigurnosti pomaže djetetu u kognitivom i socijalnom razvoju.

Istraživanja su pokazala da očevi igraju vrlo važnu ulogu u životima svojih mališana. Kada su očevi uključeni, to ima znatnog uticaja na kognitivni i socijalni razvoj djeteta, a uz to unosi i dobar osjećaj, mir i samopouzdanje. Naučna istraživanja su pokazala i to da dijete koje ima uključenu figuru oca u životu imaće emotivnu sigurnost i veći nivo samopouzdanja.

Izdvojićemo osam znakova putem kojih ćete prepoznati da vašem djetetu treba više vremena sa tatom.

Ispituje vas gdje je tata, i to svakodnevno

Dok ne napune godinu dana, mališani ne mogu potpuno razumjeti da su odvojeni od vas i osobe koja ih njeguje. Kako raste, njegova veza sa drugim osobama, a konkretno sa tatom, počinje da se mijenja. To ima veze sa nestajanjem objekata iz vidokruga i sa strahom od odvajanja, te će polako početi da zahtijeva da sazna gdje je tata kada nije u blizini, i da traži da mu tata pruži ono što možete i vi, poput vezivanja pertli i hranjenja. Na ovaj način ono razvija svoju samostalnost. Ono zna kada vi odete na posao ili samo napustite prostoriju, ali za tatu to ne može pouzdano da zna.

Vi ste preopterećene

Postalo je normalno da oba roditelja redovno odlaze na posao, što znači da vi, kao zaposlena mama, pokušavate da izbalansirate život kod kuće i na poslu što je bolje moguće. Nekada, ovo može postati iscrpljujuće, te rezultira nervozom jer pokušavate da budete svugdje za svakoga. Ovo je siguran znak da vaš partner treba da ustupi i pomogne. To može biti pomoć sa uspostavljanjem rutine odlaska na spavanje, hranjenjem, i ustajanjem usred noći zbog bebe, kako biste mogle da se naspavate. Uz to, važno je stvoriti vezu tate i djeteta.

Previše vremena pred ekranima

Ukoliko vam se čini da vaše dijete previše gleda televiziju ili koristi laptop, vrijeme je da ga podstaknete na aktivnost. Prema stručnjacima, djeca uzrasta od 2 do 5 godina ograničavaju se na svega sat vremena kvalitetno provedenog vremena pred ekranom. Ipak, pokazalo se da je prosjek kod mališana više od tri sata dnevno. Ukoliko je ovo slučaj kod vas, vrijeme je da tata istrči sa loptom napolje, ili da izvadi lego kockice i uživa sa mališanima. Ne samo da će to podsticati djetetovu imaginaciju i kognitivne sposobnosti, već će igra sa djetetom biti antistres i opuštanje i za tatu.

Vaše dijete je mrzovoljno i često ima ispade

Ukoliko tata nije tu ili provodi manje vremena sa djetetom nego inače, moguće da će mališa imati nervozne momente. To je iz razloga što bebe i mališani vole rutinu, te ako im nešto potrese uspostavljeni balans, to ih potpuno izludi i reaguju najbolje što mogu – isfrustiranošću (i to najčešće na vas, mame). Ukoliko može, vaš partner bi trebalo da prilagodi svoj raspored i provodi više vremena sa djetetom.

Mališan je previše obazriv

Naučna istraživanja su pokazala da su mame mnogo opreznije kada je u pitanju odgajanje djeteta, te će ohrabrivati obazrivo ponašanje. Kada djeca provode vrijeme sa tatom, postaće veći avanturisti, što im razvija socijalne vještine, kreativnost i prilagodljivost. Kroz ovakvo ponašanje, oni razvijaju i sposobnost da preduzimaju rizik i uče šta je za njih sigurno, a šta ne.

Vaše dijete nema omiljenu aktivnost sa tatom

Stvar je u tome, voljeli mi to ili ne, tata je onaj “zabavni roditelj”, što i nauka potvrđuje. Studija je pokazala da vrijeme provedeno sa tatom stavlja fokus na razonodu, dok su mame odgovorne za osiguravanje blagostanja, kao i vođenje ka nekoj aktivnosti i od nje.

To znači da, ukoliko mališa ne može da kaže koju aktivnost voli da radi sa tatom, vaš partner treba da promijeni svoj plan igre.

Mališa je nametljiv… sa vama

Kako je već spomenuto, dijete će u određenom dobu postati vrlo svjesno očeve figure i željeće da provodi vrijeme sa njim. To je zbog toga što počinje da shvata da postoje i druge osobe sem vas u njegovom životu. U svakom slučaju, ukoliko dijete postane nametljivo i naporno, vrijeme je za stvaranje veze sa ocem.

Dijete ne zna da igra grubo

Poput učenja o sigurnosti i preduzimanju rizika, gruba igra je potrebna alatka za razvoj djeteta (i dječaka i djevojčice), da bi se regulisalo ponašanje i reagovanje. Gruba igra sa tatom će u tome pomoći.

Samohrane mame, bez brige

Potrebna je volja da se odgaja dijete. Ukoliko ste samohrana mama, nemojte se plašiti da vaše dijete neće dostići određene prekretnice u životu. Pozitivnu mušku ulogu može preuzeti i prijatelj, ujak, deka koji bi rado uskočili zbog dobrobiti djeteta. (yumama)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,