Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Osam zanimljivih činjenica o trudnoći koje niste znali

Preuzmite sliku

Možda vam je logično da bebe u maternici mokre, ali znate li gdje mokraća odlazi? Bebe je piju! Zvuči čudno, ali ovo je samo jedna od neobičnih činjenica o bebi u stomaku koje niste znali!

1. Bebe u stomaku osjećaju, vide i čuju, zato milujte svoj trbuh i pričajte s bebom.

2. Bebe u stomaku plaču.

Promatrajući snimke s 4D ultrazvuka, britanski naučnici otkrili su da se bebe do 24. sedmice mogu nasmijati. Do 36. sedmice nerođene bebe mogu napraviti i druge izraze lica, poput spuštanja obrva, naboranog nosa ili rastegnutih usana. Bebe u maternici često zijevaju i sišu prst!

3. Maternica se u trudnoći rasteže od veličine breskve do lubenice!

 • 4. Novopečene mame i trudnice proizvode mlijeko kad čuju bebu koja plače, pa čak i ako nije njihova. Grudi se počinju mijenjati već u trudnoći, a nekim trudnicama već nekoliko sedmica prije termina poroda počinje curiti mlijeko iz dojki.

  5. Ženino stopalo u trudnoći može narasti za jedan broj zbog viška tekućine i zadržavanja vode.

  6. Bebe u stomaku osjećaju okuse hrane koju mama jede. U trudnoći se često pojavi neopisiva želja za određenom hranom. Znači li to da će beba obožavati slano ako je mama tokom trudnoće luda za prženim krompirićima? Hranjive tvari iz hrane kroz amnionsku tekućinu dolaze do fetusa koji oko 20. sedmice počinje osjećati okuse, ali i mirise poput dima cigareta.

  7. Bebe u stomaku mokre, piju mokraću pa opet mokre i ponovno je popiju.

  8. Jedna od 2000 beba rodi se sa zubićem! (miss7.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,