Utorak, 7. Aprila 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

764

OPORAVLJENI

68

UMRLI

33
Preuzmite sliku

Osam promjena koje su muškarci doživjeli u zadnjih 100 godina

Modni trendovi nisu uvijek bili blagonakloni prema muškarcima. Oni koji su ih pod svaku cijenu željeli slijediti morali su nositi čudne, nezgrapne, a katkad i bizarne kreacije. Osim promjena u stilu oblačenja, bilo je transformacija koje su se događale iznutra. Jedna od najdramatičnijih suzbijanje je emocija – u pojedinim trenucima muškarci pokazuju osobine svojstvene damama. Uloge žena i muškaraca danas su isprepletene, a ovo je 8 dramatičnih promjena koje su tokom prošlog stoljeća pogodile “jači spol”, piše index.hr.

Porodiljni dopust

Oko 2,2 miliona muškaraca iz SAD-a zatražilo je porodiljni dopust tokom 2010. godine. Odgoj djeteta važan je očevima koliko i majkama, a odrastanje u prisutnosti oca mnogo znači mališanima. Ako dijete prvih osam mjeseci života provede u prisutnosti oca, bolje će se nositi sa stresom. Dječaci koji odrastaju uz oca pokazuju više empatije i manje egoizma dok su djevojčice vrlo živahne.

Porodica ne ovisi o zaradi muškarca

Razlike između supružnika brišu se kada je karijera u pitanju, a često se događa da finansijska stabilnost porodice ovisi o majci. Ipak, u većini slučajeva roditelji dijele odgovornost.

Kodeks časti je izblijedio

Vitezovi, bratstvo, izvidnici – ovi pojmovi polako postaju enigma pa muškarci tumaraju bez jasnih pravila življenja. Slobodni su odlučiti kako će se ponašati, što je dobro ili loše, pametno ili glupo. To i nije tako loše jer osjećaju manji pritisak, ali čast kao pojam postaje nepoznanica. Teže uočavaju licemjerje, a manje su šanse da će društvo osuditi eventualne ružne postupke, piše Zestradar.

Slobodni su izraziti svoje osjećaje

Prvi put u istoriji muškarci bez straha mogu iskazati emocije. Malo ko će ih osuditi zbog toga. Naravno, još uvijek je teško otvoreno priznati da su muške suze OK, ali veće su šanse da se izgradi jači i stabilniji odnos s partnericom.

Postali su fizički slabiji

Muškarci su tokom prošlog stoljeća u prosjeku porasli oko 10 centimetara, ali su istovremeno izgubili fizičku snagu. Moderni način života ne zahtijeva jačinu koja je nekada bila nužna radi odlaska u lov ili borbe prsa u prsa. Postoji raznovrstan alat i strojevi koji pomažu momcima odraditi teže poslove.

Sve je manje džentlmena

Promjena društvenih normi uticala je da model uglađenog gospodina postane otrcan. Otvaranje vrata damama ili pomoć oko teške prtljage nekada su bili na cijeni. U posljednje vrijeme muškarci izbjegavaju ovakve geste jer ih dame shvaćaju kao uvredu. Danas otvoreno razgovaraju o ljubavnim iskustvima i ljubavničkim poduhvatima, ne želeći zaštititi privatnost dame s kojom su bili u vezi. Naprotiv, javno iznose detalje pa čak i na društvenim mrežama.

Podjela kućnih poslova više nije tabu

Parovi koji dijele poslove u domaćinstvu rjeđe se suočavaju s prekidom i razvodom. Naravno, momci baš i ne žude za krpom i usisivačem, ali je pomoć u kući nužna radi stvaranja boljih međusobnih odnosa.

Žene doživljavaju sebi ravnim

Nisu svi muškarci došli do te razine svijesti, ali polako se ide prema tome. Jednakost spolova u zaradi stvorila je uvjete da muškarci poštuju žene, što nije bio slučaj prije 100 godina. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,