Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Osam kritičnih razdoblja u dječijem životu o kojima bi svaki roditelj trebao znati više

Preuzmite sliku

Znajući kakvo ponašanje možete očekivati od vašeg djeteta može vam olakšati život kao roditelju.

Agresivno ponašanje vaše četvorogodišnjakinje ne samo da vam ide na živce, već vas dovodi do toga da se zapitate da li ste uopšte dobar roditelj. Međutim, to je normalno za djecu ove dobi, a važno je biti spreman i znati kako se nositi sa takvim situacijama, piše Bright Side.

Mislimo da je tajna dobrog roditeljstva u tome da unaprijed znate koja će ponašanja i emocionalne osobine vaše dijete imati u svakoj životnoj fazi, prenosi Tuzlanski.ba.

Novorođenče do 3 mjeseca

 • U ovom uzrastu je plač glavni način na koji vaša beba može komunicirati o svojim potrebama. I kao roditelj naučit ćete osjetiti razliku između plača koji znači da je vaše dijete gladno, umorno ili osjeća određenu nelagodu.

  Međutim, ponekad vaše dijete može početi plakati bez očiglednog razloga i važno je uvijek reagirati na to i utješiti bebu dodirom i riječima. Moraju osjećati da su sigurne, da su voljene i da vam mogu vjerovati. Novorođenče može osjetiti emociju u vašem glasu, pa je treba umiriti i prijatno kako bi se dijete osjećalo sigurno.

  Takođe se preporučuje da im pjevate, razgovarate s njima licem u lice kako bi se osjećali sigurno i kako bi ih spriječili da prave nagle pokrete koji bi ih mogli uplašiti. Držanje bebe u naručju i ljuljanje također stvara atmosferu sigurnosti za njih.

  4 do 6 mjeseci

 • Vaša se beba može smijati, cviliti ili gunđati kao odgovor na ono što im govorite ili na igračke. Tako je sjajno ako ih roditelji, na primjer, potaknu na smijeh stvarajući smiješne izraze lica. U ovom uzrastu djeca postaju svjesnija ljudi oko sebe, osim mama i tata i mogu prepoznati poznata lica i predmete. Sada je vrijeme da ih upoznajemo s drugom djecom i ljudima.

  7 do 12 mjeseci

 • U ovom trenutku, bebe počinju preferirati svoje mame iznad svih drugih, pa se mogu bojati nepoznatih ljudi. Prilijepe se za roditelje i plaču kad oni odlaze. Da biste to izbjegli, na kratko vrijeme možete kročiti dok se beba igra na sigurnom mjestu i pokazati im da se uvijek vraćate.

  1 do 2 godine

 • Djeca ove dobi trebaju imati više socijalnih interakcija i iskustava izvan kuće. Međutim, kada se igraju sa drugom djecom, oni još uvijek ne komuniciraju i ne razumiju koncept dijeljenja. Napadi i histerija su uobičajeni, tako da je važno disciplinovati djecu, ali bez vikanja ili udaranja po njima.

  3 godine

 • Sada se vaše dijete počinje igrati sa drugom djecom i dijeli igračke s njima, i važno je ohrabriti ih da to urade. Napadi i histerisanje postaju rjeđi. Vaš se trogodišnjak može početi bojati određenih stvari, poput mraka ili čudovišta ispod svog kreveta.

  Takođe ih trebate ohrabriti da se ponašaju što više samostalno i recite im koliko ste ponosni kada vam pokažu sliku koju su nacrtali, lika koji su napravili iz Play-Doha, ili bilo šta drugo što su uradili sami.

  4 do 5 godina

 • Djeca ove dobi mogu slijediti pravila, ali još uvijek ne razumiju šta je ispravno, a šta još nije u redu. Žele biti neovisniji i vjeruju da njihove misli mogu donijeti i napraviti neke stvari, zato je važno podstaći ih da sami odlučuju. Oni su znatiželjniji i o svijetu.

  Četvorogodišnjaci mogu imati promjene raspoloženja, pa čak i biti agresivni, svađaju se sa braćom i sestrama i prijete da će pobjeći. Suprotno tome, petogodišnjaci se slažu sa roditeljima, imaju bolji način ponašanja, odgovorniji su i žele da usreće druge.

  Ovo je trenutak kada biste trebali naučiti dijete kako da izrazi ljutnju na odgovarajući način, Trebali biste ih ohrabriti da otvoreno razgovaraju o tome kako se osjećaju i pohvaliti ih za dobro ponašanje.

  6 do 12 godina

 • Prijatelji u ovom trenutku postaju izuzetno važni i romantične veze bi mogle početi da zanimaju vaše dijete. U ovom uzrastu djeca mogu biti ljubomorna na druge. Vole da su dio klubova i grupa, a uživaju u takmičarskim igrama. U ovom trenutku trebali biste naučiti dijete samo-učenju i kako poštovati i slušati odrasle. Takođe biste trebali pokušati provesti što više kvalitetnog vremena zajedno.

  13 do 18 godina

 • Tinejdžeri se često uspoređuju s drugima, a prihvaćanje od strane njihovih vršnjaka vrlo im je važno. Zbog toga ih treba naučiti kako da se nose sa pritiskom vršnjaka i stresom i podstaći ih da otvoreno razgovaraju o svojim osjećajima i brigama. Romantične veze u ovom trenutku postaju još važnije, a žele da budu samostalniji. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,