Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Osam faza seksualnog života svih parova: Opsjednutost, maženje, haos…

Preuzmite sliku

Nakon početnog zanosa, požude i neskidanja ruku jedno s drugog, slijedi faza maženja, pa igra moći. Nakon dolaska djece, situacija se smiruje i taj period treba izdržati i biti podrška jedno drugom…

Ljudi se s godinama mijenjaju, a s njima i svi odnosi koje stvaraju. Slično važi i za seksualni život koji u braku ili dugoj vezi u prosjeku prolazi kroz osam različitih faza. Početni zanos i požudu teško je održati živom, ali moguće je ako se u to ulaže puno truda, istakla je Tracey Cox, britanski stručnjak za veze.

1. faza: Opsjednutost i požuda

Prvu fazu prate euforija i opijenost partnera jednog drugim. Mozak u to vrijeme ponesen zaljubljenošću ispušta velike količine hormona sreće, serotonina i dopamina što tijelu daje eksploziju energije. Parovi tu energiju najčešće koriste za valjanje među čaršafima. Seks je tada čest, a partneri su nezasitni i što više vremena provode u krevetu, prenosi 24sata.hr.

2. faza: Maženje

Nakon početne faze stalnog seksa, požuda se polako smanjuje i nastupa faza maženja. Tada je važniji osjećaj sigurnosti od brzog seksa na zadnjem sjedištu auta. U to vrijeme, kada nestane zanos, vidi se kakav će seksualni život par imati, piše “Daily Mail”.

3. faza: Igre moći

U ovoj fazi se odvijaju borbe za moć, odnosno odlučuje se ko je šef u vezi. Svađe mogu da budu intenzivne i oštre, a seks se koristi kao oružje. Partneri se seksom koriste kako bi nešto postigli ili ga čak uskraćuju u želji da ostvare svoje ciljeve.

4. faza: “Koketiranje” s drugima

Parovi polako shvataju da nije moguće biti jedno drugom sve. Tada počinju da traže ispunjenje svojih potreba koje partner ne može da zadovolji van doma. To mogu da budu hobiji, različite aktivnosti… Rijetko partneri to žele u isto vrijeme, pa se uvijek neko nađe povrijeđen. Takvo ponašanje se odražava i na seksualni život pa parovi sve više uočavaju međusobne različitosti. To je ujedno i prilika da isprobavaju nove stvari, a i malo ljubomore može da začini vruće igrice među čaršafima.

5. faza: Haos zbog dece

U ovoj fazi partneri pokušavaju da se naviknu na nove uloge mame i tate, a u krevetu vlada suša. Neispavanost uzima danak što se uveliko odražava na seksualni život. Parovi koji snize očekivanja u prve dvije godine djetetovog života, najbolje preživljavaju, potvrdile su studije. A sve zahvaljujući tome što znaju da je to samo privremena faza.

6. faza: Seks je postao rutina

Veza ili brak bez obzira na to da li imate djecu ili ne, prelazi iz “zabavne” u “funkcionalnu”. Zajedno ste izgradili tim koji odlično funkcioniše, ali partneri se u ovom trenu više povezuju sa sigurnošću nego s požudom. Seks je rutinski, a strast i kreativnost gotovo da su iščezli. Ovu fazu je najteže preživjeti, a pojavljuje se negde u 11. godini veze ili braka. Toliko u zapadnom svijetu u prosjeku traje brak prije nego što se raspadne.

7. faza: Starite zajedno

U ovoj fazi se parovi najčešće suočavaju s odlaskom djece iz roditeljskog doma, ali im je to ujedno prilika da se posvete jedno drugom. Ne upražnjavaju seks tako često kao prije, ali je zato kvalitetniji. U to vrijeme parovi opet mogu da se usmjere samo na sebe i svoj užitak.

8. faza: Ponovo zaljubljeni

Parovi koji su uspjeli da prežive sve faze često ponovo otkriju sve emocije koje su osjećali na početku veze. Velik broj 70-godišnjaka priznaje da su jako zadovoljni svojim seksualnim životom koji u ovoj fazi odlikuju uživanje, povezivanje i nježnost. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,