Srijeda, 22. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Opsežna studija otkriva uticaj tjelesnog kažnjavanja djece

Preuzmite sliku

Vaspitna metoda roditelja koja se ogleda u kažnjavaju djece batinama uvijek izaziva velike debate. Kako ona zaista utiče na ponašanje djece, saznajte u nastavku…

Nove metaanalize pedesetogodišnjih istraživanja sugerišu da bi uz psihološke efekte na djecu, mogla postojati još veća cijena koju plaćaju roditelji.

Istraživanje

U časopisu Journal of Family Psichology, dr Elizabet Gershof sa Univerziteta Texas u Austinu spojila je rezultate nekoliko studija o kažnjavanju djece batinama koja uključuju 160.927 djece.

Gershofova ističe da su se fokusirali na ono što većina ljudi naziva batinama, a ne nasilnim ponašanjem. Tjelesno kažnjavanje djece su definisali kao udaranje jednom rukom po zadnjici ili ekstremitetima.

Švedska je prva zemlja koja je zabranila kažnjavanje djece batinama 1979. godine, a otada je još pedesetak država uvelo zabranu.

Zaključeno je da postoji povezanost između kažnjavanja djece batinama i 13 od 17 štetnih ishoda. Ono što je najupadljivije jeste da se ovaj način kažnjavanja djece ispostavilo kao neefikasan način da se poslušaju roditelji.

Još nešto, ispostavilo se da su odrasli koji su kažnjavani batinama kao djeca bili podložniji mentalnim problemima i asocijalnom ponašanju.

Negativan ishod u većini slučajeva

Gershofova ističe da je učestalost batina veoma važna, jer što se dijete više vaspitava na ovaj način, to je vjerovatnije da će pokazati negativne efekte.

„Obično mislimo da su batine i fizičko zlostavljanje različite stvari, a naše istraživanje pokazuje da se batine povezuju sa istim negativnim ishodima kao i zlostavljanje, samo na manjem nivou“, kaže Elizabet. (nationalgeographic.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,