Nedjelja, 17. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Oprečna istraživanja: Hoće li posljedica pandemije biti baby boom ili manje poroda?

Preuzmite sliku

Uvećini se Evropskih zemalja još od marta živi pod nekakvim mjerama i restrikcijama, a izlaženje vani zadnjih je mjeseci većina  u borbi protiv širenja koronavirusa svela na minimum.

U tim su uvjetima neki parovi dio svog slobodnog vremena odlučili iskoristiti za proširenje porodice i pravljenje djece, a portal Mumsnet istražio je utiče li i kako pandemija na trudnoće među Britankama. Istraživanje je pokazalo da čak trećina trudnica smatra da je pandemija u velikoj mjeri uticala na njihovu odluku da pokušaju stvoriti novi život.

Drugih je 30 posto reklo da su im pandemija i mjere ‘naprosto osigurali više slobodnog vremena kod kuće sa partnerom’, dok oko 30 posto kaže i da ih je ‘korona kriza potaknula da preispitaju što im je zaista bitno u životu’.

 • – Veseli me što će nešto dobro proizaći iz ove grozne godine – komentirala je nove zaključke osnivačica portala Mumsnet Justine Roberts.

  – Kapa dolje svima koji su sad odlučili napraviti dijete, nakon što su možda više nego ikad morali vremena posvetiti djeci koju već imaju, zbog zatvorenih škola i vrtića – dodala je. Međutim, dok je objavljeno ovo istraživanje portala Mumsnet, objavljeno je i jedno talijansko istraživanje čiji nalazi govore posve suprotno – da pandemija koronavirusa neće izazvati baby boom, već niže stope poroda. 

  Istraživači sa Sveučilišta Bocconi u Milanu kažu tako da se zbog finansijskog opterećenja koje je pandemija stvorila mnoge porodice odluče ipak ne širiti, pogotovo zato što ljudi sad ‘preko noći’ ostaju bez posla i primanja. Drugi su razlozi, kaže talijansko istraživanje, zatvaranje škola i strah od rađanja u izolaciji.

 • – Često čujemo da će pandemija rezultirati baby boomom, jer su parovi više skupa, ali mi smo skloniji vjerovati da nas očekuje scenarij od nakon španske gripe 1918. godine, kada je broj rođenih drastično opao – rekli su sa Sveučilišta Bocconi.

  Slično je pokazala i studija Guttmacher Instituta u SAD-u u kojoj se vidi da 34 posto Amerikanki trudnoću odgađa ili se odluče na manje djece kao izravan rezultat Covid-19 pandemije. (vecernji.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,