Četvrtak, 8. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Opasna greška koju treba izbjegavati prilikom čišćenja kamenca i plijesni

Preuzmite sliku

Trikovi za čišćenje pravi su hit na društvenim mrežama. Za uklanjanje tvrdokornih naslaga u kućanstvu najčešće se preporučuje pomiješati alkoholni ocat i sodu bikarbonu. Međutim, neki su odlučili otići korak dalje pa su počeli miješati izbjeljivač sa sredstvima za čišćenje, a stručnjaci upozoravaju da to može biti vrlo opasno, čak i smrtonosno.

Tema se povela na Redditu, gdje je jedan korisnik tražio savjet kako očistiti WC koji nije taknut mjesecima. Na to mu je korisnica po imenu SamanthaC518 savjetovala da “pomiješa izbjeljivač s bilo čim što sadrži amonijak.”

Međutim, prema Healthlineu, to nije pametno.

“Kombinovanje nekih sredstava za čišćenje može biti smrtonosno. Uzmimo, na primjer, izbjeljivač i amonijak. Miješanje proizvoda koji sadrže izbjeljivač na bazi hlora s proizvodima koji sadrže amonijak oslobađa plin hloramin, koji je otrovan za ljude i životinje. Miješanje izbjeljivača i amonijaka može vas ubiti, iako je to vrlo rijetko”, kažu.

Miješanje izbjeljivača s alkoholnim octom također se ne preporučuje, prenosi index.hr.

“Izbjeljivač i ocat uobičajena su sredstva za čišćenje koja se koriste za dezinfekciju površina, uklanjanje prljavštine i mrlja. Iako mnogi ljudi imaju oba sredstva u svojim domovima, njihovo miješanje je potencijalno opasno i treba ga izbjegavati. Vrsta izbjeljivača koja se obično koristi za čišćenje kućanstva napravljena je od razrijeđenog natrijevog hipoklorita. Ocat je razrijeđeni oblik octene kiseline. Kada se natrijev hipoklorit pomiješa s octenom kiselinom ili bilo kojom drugom vrstom kiseline, oslobađa se potencijalno smrtonosni hlor”, pojasnili su.

Zato se generalno ne preporučuje miješati izbjeljivač ni s čim za čišćenje.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti izvijestili su o porastu od 20 posto u broju slučajeva trovanja tokom 2020. godine zbog izloženosti sredstvima za čišćenje kućanstva. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje