Subota, 20. Juli 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Ogovaranje oštećuje organizam

Ogovaranje blokira našu sposobnost da se uspnemo na višu vibraciju. Konstantno pričanje o drugima zaustavlja nas u ostvarivanju našeg vlastitog puta i odvlači pažnju daleko od naših života i naših vlastitih problema.

Uvijek sam voljela trač. Često nije postojalo ništa uzbudljivije od pronalaženja neugodnih detalja u životima ljudi oko mene. Nikada se nisam smatrala osobom koja osuđuje i mislila sam da je moja ljubav prema traču bezopasna, samo “razgovor”. Međutim, kako sam napredovala na svom duhovnom putu, došla sam do spoznaje da je tračanje štetno za mene i za druge uključene osobe..

Kada ogovaramo nekoga, mi smo u interakciji s našim egom, piše Forever conscious. Budimo realni, mi ogovaramo jer osuđujemo, želimo reakciju. Mi tračamo jer se tada osjećamo dobro, čak i ako je to samo na trenutak. Ali, pogrešno je misliti da postoji nešto kao bezazleno ogovaranje,  koje je samo za zabavu.

Naše misli, riječi i naša energija sadrži snažne i jedinstvene vibracije i kad počnemo raspravljati o ličnim životima drugih ljudi, kada ih prosuđujemo i dajemo naše mišljenje, zapravo samo šaljemo jedan oblik negativne energije.

To ne samo da snižava našu vibraciju, već i šalje zrake negativnosti osobi o kojoj govorimo, te joj možemo uzrokovati psihičku štetu. Naš ego se hrani tom energijom i uskoro postaje teško kontrolisati šta govorimo i kome govorimo. Trač se zatim širi kao divlja vatra i može uništiti prijateljstva, odnose, karijeru pa čak i zdravlje onih o kojima se radi.

Iako nema ništa loše u raspravi o problemima ili dijeljenju informacija sa svojim prijateljima, drugačije je kad se iza toga krije namjera koja proizlazi iz ega. U početku faze svjesnog rasta to je možda teško odrediti, ali kada postanete svjesni ove vrste energije, postat ćete bolji u realizaciji toga u drugima i sebi.

Dakle, sljedeći put kada naiđete na trač, zastanite na trenutak, promotrite kako te neugodne riječi zvuče i izaberite svjesniju mogućnost da se odmaknete – izgovorite: “Svako je na svom vlastitom putu. “, Zato više nikad neću ogovarati!

“Veliki umovi raspravljaju o idejama. Srednji umovi raspravljaju o događajima. Sitni umovi raspravljaju o ljudima”, Eleanor Roosevelt. (Atma.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,