Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Određene namirnice bi uvijek trebalo oprati, a neke nikada…

Preuzmite sliku

Iako nas od malih nogu uče da treba oprati svu hranu prije jela ili kuhanja, to baš i nije tako. Neke namirnice neophodno je dobro oprati, a za neke to i nije preporuka, kod nekih postoji dilema.

Ove tri namirnice ne treba prati baš nikada:

1. Jaja

Ljuska jajeta često sadrži poseban premaz kako bi se jaje zaštitilo od bakterija. Voda uništava tu zaštitu pa jaja nije dobro prati, a nema ni potrebe.

2. Tjesteninu

Vrhunski kuvari kažu da bi pranje tjestenine trebalo da bude protuzakonito jer se na taj način uklanja skrob koji je kasnije potreban da bi se umak dobro spojio s testeninom. Kuhana tjestenina može se staviti pod vodu jedino ako je predviđena za salate ili za vok.

3. Gljive

Gljive dobro apsorbuju vodu i zato nije dobra ideja prati ih pod vodom, ili još gore, namakati ih – izgubiće elastičnost i postati podložnije kvarenju.

Ako su baš prljave, brzinski ih provucite kroz vodu i brzo obrišite papirnatim ubrusom. Inače, zemlja s gljiva uklanja se četkicom.

Ovih pet namirnica treba uvijek oprati:

1. Voće i povrće s jestivom korom

Ako je takvo voće i povrće naizgled čisto i sjajno, to ne znači da ga ne treba dobro oprati pod hladnom vodom. Ne koristite sapun za to i dobro ih prebrišite papirnatim ubrusom nakon pranja.

2. Voće i povrće s korom koja se ljušti

Iako voće i povrće ljuštite, tokom tog procesa ga držite u rukama i bakterije dolaze na vašu kožu s koje prelaze na oguljeni dio koji jedete. Zato bi ga prije ljuštenja trebalo dobro oprati, npr. banane, mandarine, dinje…

3. Konzerve

Iako zvuči pomalo čudno, stručnjaci preporučuju pranje konzervi prije otvaranja i istresanja hrane iz nje. Kažu da na konzervama može biti puno bakterija koje nakon otvaranja mogu doći na hranu koju jedemo.

4. Orašaste plodove

Treba ih prati i kada su očišćeni od ljuske jer ne možete se znati gde su sve tokom proizvodnje i transporta bili skladišteni. Osim toga, pranje pomaže da se ukloni i fitinsku kiselinu koja ih održava svježima i štiti ih od parazita, a može škoditi ljudskom tijelu.

5. Suho voće

Ova vrsta voća smatra se jednom od najprljavijih, posebno ako nije pakovano već se prodaje u rinfuzi. Sušeno voće bi trebalo dobro oprati pod mlazom vode ili čak potopiti pod vodu na nekoliko sati, otkriva Bright Side.

Ove namirnice možete prati, ali i ne morate:

1. Piletinu

Bakterije na svježem pilećem mesu mogu biti opasne za zdravlje, a najčešća je salmonela. Mnogi ljudi zbog toga piletinu operu pod vodom. Međutim, drugi to ne rade nikada zbog teorije da se pranjem rizikuje razmnožavanje bakterija i njihovo širenje na ruke, sudoperu, kuhinjsku ploču…

Stručnjaci ne mogu da se slože koja od teorija sasvim tačna – treba li piletinu prati ili ne. Pa tako, jedni savjetuju da se ne pere, dok drugi kažu kako to nema nikakve veze i da pranje ne može škoditi. Stoga, odlučite sami! Inače, kuhanjem se bakterije uništavaju.

2. Ostalo meso

Kao i kod piletine, i kod ostalih vrsta mesa (svinjetine, govedine, teletine, jagnjetine…) jedni stručnjaci kažu kako ga nije dobro prati, dok drugi u tome ne vide problem.

Ako ste u dilemi, a želite da se riješite viška krvi na mesu, umjesto da ga operete vodom, prebrišite ga papirnatim ubrusom. Nakon toga ruke dobro operite sapunom i vrućom vodom, prenose 24sata (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,