Nedjelja, 19. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Odlučila pomoći kćerki i biti surogat majka za svoju unuku

Preuzmite sliku

“Za moje je dijete bilo potrebno mnogo ljubavi i malo nauke”, napisala je Breanna Lockwood (29) u svojoj objavi na Instagramu nakon što je dočekala svoju kćerku Blair.

“Kaže se da za odgoj djeteta treba cijelo selo, no nekima cijelo selo treba da uopšte dobiju dijete”, napisala je u junu ove godine Amerikanka Breanna Lockwood (29) na svom Instagram profilu koji je brzo postao viralan. Lockwood je, naime, pune četiri godine pokušavala zatrudnjeti, a nakon nekoliko operacija i dva spontana pobačaja, ljekari su joj savjetovali medicinski potpomognutu izvantjelesnu (IVF) oplodnju.

Riječ je inače o najčešćoj i najuspješnijoj metodi liječenja neplodnosti, prilikom koje se u laboratoriju spajaju jajne ćelije i spermiji, čime dolazi do oplodnje. No, budući da Lockwood trudnoću ne bi mogla iznijeti, njena se mama Julie Loving (51) ponudila da bude surogat-majka – i tako je prije nekoliko dana nakon šest sati dugog poroda koji je završio carskim rezom na svijet došla mala Briar.

Lockwood kaže kako je oduvijek sanjala o majčinstvu, no ništa tu nije bilo jednostavno kako bi trebalo biti. Tačno 1311 dana, 476 injekcija, 19 smrznutih zametaka, sedam hirurških zahvata i dva pobačaja kasnije, mlada je žena prvi put pomislila da će od tog sna morati odustati, a onda su joj ljekari predložili metodu izvantjelesne oplodnje i nadomjesno majčinstvo, prenosi Večernji list.

Njena majka, koja je godinama nju i supruga gledala kako se muče pokušavajući dobiti dijete, nije imala nikakve dvojbe – ako je moguće, ona će joj pomoći.

Od početka tog putovanja svoju su nevjerovatnu priču o surogat-majčinstvu mama i kćerka dijelile na Instagramu pod nazivom ivf.surrogacy.diary, nadajući se da će nekome njihovo iskustvo pomoći.

Njihovu je priču do dolaska male Briar na svijet 2. novembra pratilo više od 150.000 ljudi, a bila je i na naslovnicama časopisa diljem svijeta.

“Trebalo je mnogo ljubavi i malo nauke za moje dijete”, napisala je mlada mama nakon majčinog poroda.

“S teškim se porodom moja mama nosila kao apsolutna rock-zvijezda”, dodala je u svojoj objavi nakon rođenja kćerke.

– Mama se osjećala dobro tokom cijele trudnoće, pa smo zaista mogli uživati ​​u svakom danu. Bilo nam je zabavno dokumentirati i bilježiti sve što smo kroz trudnoću prolazile – ispričala je Lockwood za Insider. Svakog se dana mamine trudnoće, opisala je, osjećala kao da je Badnjak, a ona nestrpljivo iščekuje Božić. Mama Loving otkrila je da se ova njena, inače treća trudnoća, nije mnogo razlikovala od dvije kad je nosila vlastitu djecu prije više od 20 godina.

– Žrtva koju je ona podnijela da bi donijela ovu srećicu u naš svijet oduzima mi dah. I srce mi je prepuno dok držim svoju kćerku u naručju, osjećam kako bih učinila apsolutno sve za nju pa pomislim što je moja mama učinila za mene – kaže Lockwood.

Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, u SAD-u ni nakon godinu dana pokušavanja ne uspije zatrudnjeti oko šest posto udanih žena od 15 do 44 godina.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje