Petak, 4. Decembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Odjeća koju morate kupovati za broj veću (ili manju)

Svi znamo da se određena odjeća zbog svog sastava skuplja u pranju i tokom sušenja ili pak širi tijekom nošenja. Zbog toga bismo trebali biti oprezni pri njihovoj kupovini i odlučiti se za broj veće ili pak manje modele. U nastavku pročitajte na koje odjevne komade morate obratiti pažnju

Odjeća koja se skuplja (i zato kupujte komade za broj veće)

1. T-shirt. Obične majice s velikim udjelom pamuka ‘žrtve’ su skupljanja, a i one s primjesama poliestera također iz mašine izlaze ‘manje’.

2. Majice s kragnom. Često se nakon pranja i sušenja skupe upravo u području kragne pa ih više ne možemo zakopčati ili jednostavno izgledaju čudno na tom području.

3. Vunena odjeća. Vunena vlakna također se smanjuju u doticaju s vodom ili tokom hemijskog čišćenja, stoga birajte modele broj veće koji će vam ujedno biti i puno udobniji.

4. Čarape. Zašto biste bez razloga zaustavljali cirkulaciju u nozi svaki put kada morate navući čarapu? Radije kupujte veće čarape.

5. Ljetne haljine s dodatkom viskoze. U trgovini nam savršeno pristaju, a nakon svakog novog pranja sve su manje. Razlog za to su materijali od kojih se rade, a jedan od osjetljivijih je viskoza. Ona se rasteže kad je mokra i skuplja pri sušenju, stoga proizvođači savjetuju da se pere ručno. Naravno, rijetki od nas će ih poslušati, pa u tom slučaju radije birajte modele broj veće kako biste izbjegli štetu.

Odjeća koja se rasteže (i zato kupujte komade za broj manje)

1. Tajice. Jedan od najomiljenijih ženskih odjevnih predmeta u većini slučajeva izrađuje se s velikim udjelom sintetičkih vlakana, što znači da će se s vremenom nepovratno raširiti.

2. Puloveri i veste s udjelom poliestera. Kao što ste primijetili, šire se tokom svakodnevnog nošenja. Kada ih ujutro odjenemo djeluju uže, a nakon nekoliko sati postaju ‘vrećasti’.

3. Najlonke od 50 i više dena. Nakon samo nekoliko pranja počinju se širiti u području koljena i članaka. Obavezno isprobajte i ovaj jednostavan trik koji produžava vijek trajanja najlonkama i uz koji će čak i najjeftinije najlonke postati izdržljive.

Savjet plus: Traperice su posebna kategorija. One napravljene od pravog čistog pamučnog trapera skupljat će se u pranju, dok će se one napravljene s velikim udjelom sintetičkih vlakana odmah širiti kod nošenja. Zato kod kupovine obratite pažnju na sastav, a tokom nošenja i na greške kojima uništavamo omiljene traperice. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,