Ponedjeljak, 8. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Odgovori na ova četiri pitanja otkrivaju kakvog ste mentalnog zdravlja…

Preuzmite sliku

Hroničan stres, anksioznost, depresija, izazovi su sa kojima se suočavaju mnogi u današnje vrijeme. Mentalno zdravlje je izuzetno važno, a kada primijetite prve znakove da je narušeno, neophodno je da se konsultujete sa psihoterapeutom. Ovakve simptome ne bi trebalo nikada da ignorišemo, jer je mentalna higijena je neophodna za zdrav, sretan i kvalitetan život svakog pojedinca.

Odgovorite sebi na četiri jednostavna pitanja i saznajte da li je vaše mentalno zdravlje narušeno:

1. Kako se moje ponašanje promijenilo tokom kratkog ili dužeg odmora?

Kada primijetite da se vaše ponašanje naglo promijenilo u prethodnih nekoliko dana, sedmica, mjeseci, to je razlog za uzbunu. Nekada ste išli na planinarenje, sastajali se sa prijateljima, bavili se sportom i plesali, a sada sjedite ćutke kod kuće, umotani u ćebe?

Da li se osjećate odmorno poslije odmora ili se tokom vikenda osjećate još lošije sve dok ne dođe do ponedjeljak (ili drugi prvi radni dan posle odmora)? Da li se plašite samoće i ne prija vam kada niste okruženi ljudima? Ako sebe prepoznajete u ovim situacijama, postoji rizik od depresivnog raspoloženja za koje je neophodno konsultovati se sa stručnjakom.

2. Šta češće govorite: “Da” ili “Ne”?

Da li ste voljni da prihvatite pozive prijatelja ili ponude da odete negdje? Naučite nešto novo, probate ili vidite nešto zanimljivo? Ili sve češće odbijate predloge i prilike i zaključavate se kod kuće, samo da ne biste napustili zonu komfora? Ovo je sasvim u redu ako vam prija samoća i osjećate u njoj mir i harmoniju. Ali ako stalno izbjegavate kontakte, to može biti signal da nešto potiskujete. Ako se osoba sama krije od cijelog svijeta kako bi patila i brinula o svojoj anksioznosti i strahovima (ili samo sjedila i ne osjećala ništa) – to je jasan simptom mentalnih problema.

3. Navedite nešto što vam donosi pravo zadovoljstvo…

Koliko stvari ili aktivnosti možete odjednom, bez puno razmišljanja, da nabrojite? Odsustvo normalne ljudske radosti, mogućnosti uživanja u životu, drugim ljudima i nekim vrlo jednostavnim stvarima je jasan razlog da se posjeti specijalista. Kada osobu ništa ne raduje i ništa joj ne donosi zadovoljstvo, ovo može biti jedan od prvih simptoma depresije.

4. Kakvu osobu vidite u ogledalu?

Ako ne možete sebi jasno da odgovorite na ovo pitanje, pitajte svoje najmilije. Budite spremni na neočekivana, možda čak i neka neprijatna priznanja. Ako više njih kaže da vas je u posljednje vrijeme veoma teško prepoznati, možda se neke promjene zaista dešavaju na psihičkom nivou, a u tom slučaju najbolje je porazgovarati sa specijalistom, prenosi srbijadanas.com. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,