Četvrtak, 29. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Odgađanje majčinstva: Zašto je dobro roditi u 40-ima?

zena-beba
Preuzmite sliku

Iako trudnoća u starijoj dobi nosi fizičke rizike po zdravlje majke, novo istraživanje tvrdi da su starije majke bolje osposobljene za tu ulogu, te da su njihova djeca zdravija i inteligentnija.

\"zena-beba\"Možda ih je teže uhvatiti i svoje će majke više iscrpiti, ali djeca rođena od majki starijih od 40 godina zdravija su i inteligentnija od djece mlađih žena, piše Daily Mail.

Djeca starijih žena imaju manju vjerovatnost da će doživjeti nezgodu, da će biti pretila ili da će im biti potrebna bolnička njega, tvrdi se u studiji. Ta će djeca također razviti širi vokabular u ranoj dobi i postizat će do pete godine bolje rezultate na testovima inteligencije, prenosi MojeZdravlje.ba

Istraživanje, predstavljeno na konferenciji o zdravlju u organizaciji Royal Collega u Glasgowu, rijetka je dobra vijest za sve veći broj žena koje odgađaju majčinstvo do kasnih godina. Prethodne su studije isticali rastuću stopu neplodnosti kod starijih žene i veći rizik od razvoja dijabetesa ih i preeklampsije.

Naučnici sa Instituta za dječje zdravlje londonskog University Collegeaa kažu kako njihova otkrića pokazuju da starije majke mogu biti bolji roditelji. Dr. Alastair Sutcliffe kaže kako je negativni publicitet oko porasta broja starijih majki donesen na temelju fizičkih rizika trudnoće i porođaja. \'Imamo jasne dokaze da za djecu starijih majki ima više poželjnih ishoda u usporedbi s mlađim majkama\’, kaže dr. Sutcliffe.

Dr. Sutcliffe kaže da starije majke bolje uočavaju i izbjegavaju potencijalno rizične situacije.

Istraživanje je također provjeravalo rezultate povezane s roditeljskim vještinama, uključujući vokabular, identifikaciju slika i oblika, te razvoja koeficijenta inteligencije. Rezultati su pokazali veću sposobnost kod djece rođene od starijih majki, iako je uzet u obzir i društveni status.

\'Veliko je pitanje je zašto. Starije majke, čini se, imaju dobre roditeljske vještine, manje su impulzivne, mirnije su i imaju više životnog iskustva pa su bolje osposobljene za ulogu majke\’, ističe dr. Sutcliffe.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: