Ponedjeljak, 26. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Od slomljenog srca može se umrijeti

Preuzmite sliku

Ljubav i sve teme u vezi s njom već stoljećima potiču ljude na kreativan rad i stvaranje najvrednijih i najdugotrajnijih umjetničkih djela. Ko ne bi želio biti zaljubljen, voljeti i biti voljen?

Sretne veze

Svako se voli osjećati poletno i snažno, a upravo to nam omogućava osjećaj zaljubljenosti. Naučnici iz godine u godinu nude nove dokaze, koji govore kako ljubav pozitivno utječe na zdravlje i kako ljudi u sretnim vezama žive duže od prosjeka.

Ljubav je riječ koja za različite ljude ima različita značenja. U psihologiji je najpoznatiji model koji ta značenja pokušava opisati kroz dimenzije strasti, intimnosti i odanosti. Svaka od tih dimenzija ima pozitivne učinke na zdravlje zato što zadovoljava naše psihološke i socijalne potrebe.

Osim na socio-psihološkom nivou, utvrđena je i povezanost s biološkim supstancama, poput interleukina i oksitocina, koji imaju direktan uzročno-posljedični odnos s fizičkim zdravljem.

Dodiri, osjećaj sigurnosti i pripadnosti pozitivno utječu na zdravlje, smanjuju krvni pritisak, čuvaju zdravlje srca, jačaju imunitet i otklanjaju bol. Romantika je, prema tome, glavni adut koji čuva sreću i zdravlje, ali šta kad ljubav zaboli?

Stručnjaci sve glasnije upozoravaju kako emocionalna bol i strah mogu biti okidači za razne srčane bolesti, a jedna od njih je stresna kardiomiopatija ili, kako se još naziva, Tako-Tsubo kardiomiopatija, odnosno sindrom slomljenog srca.

Bolest je rijetka, zahvata samo 1-2 posto bolesnika koji se javljaju u hitne službe misleći kako se radi o akutnoj boli u prsima. Mehanizam nastanka sindroma nije sasvim jasan, ali neke su činjenice dokazane.

Stresni događaj

Skoro 90 posto pacijenata s tom dijagnozom su žene, a u historiji bolesti nastupu simptoma prethodi jak psihički ili emocionalni stres. Prognoze su obično dobre te često uključuju potpuno obnavljanje funkcije srčanog mišića.

Sindrom slomljenog srca izaziva slične simptome kao i kod infarkta, a to su bol u prsima, otežano disanje, aritmija i širenje boli u lijevoj ruci. Simptomi se mogu javiti vrlo brzo nakon stresnog događaja. Od slomljenog srca može se i umrijeti, kažu istraživači.

Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja isključivanjem srčanog udara koronarografijom, odnosno radiološkom metodom prikaza srčanih krvnih žila, koja pokazuje uredne srčane arterije, uz neke promjene stezanja srčanog mišića te uz vrlo blage znakove oštećenja srčanog mišića u laboratorijskim nalazima koji su u potpunoj suprotnosti s veličinom gubitka mišićne funkcije.

Osim toga, tu je i vrlo važan podatak o prethodnom psihičkom i emocionalnom stresu.

Anksioznost

Za sindrom slomljenog srca ne postoji posebno psihijatrijsko liječenje nego su intervencije usmjerene na smirivanje anksioznosti koju je izazvao ekstremni događaj. Teorijski, bilo bi moguće izbjegavati svijet kao opasno mjesto, čuvati se od emocionalnog vezivanja za partnere, jer ih možemo izgubiti. To bi bio vrlo spokojan i siguran, ali dosadan život.

Estrogen

Ekstremno stresni događaji, koji u mozgu potiču lučenje adrenalina i noradrenalina, mogu izazvati grčenje srčanog mišića. Predispozicija za ovakvu hormonalnu oscilaciju je manjak estrogena, do kojeg dolazi u menopauzi i postmenopauzi kod žena.

Promjene

Nekrotične promjene na srčanom mišiću nalaze se i kod stanja kod kojih dolazi do oslobađanja velikih količina kateholamina, a to su stanja psihičkog šoka, straha i užasa. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,