Subota, 16. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Od poda do plafona: Pogledajte nekoliko super ideja za uređenje dječje sobe

Preuzmite sliku

Djeca brzo odrastaju i samim time se mijenjaju, ali to ne znači da soba mora biti lišena osobnosti.

Dizajneri kažu da je ključ za dobrog uređivanje dječje sobe da ne komplikujete previše, budite jednostavni i opušteni i slobodno se zabavite. Djeca brzo odrastaju i samim time se mijenjaju, ali to ne znači da soba mora biti lišena osobnosti u strahu da će je dijete prerasti. Na taj način ćete vrlo vjerovatno stvoriti samo dosadan i funkcionalan prostor, a djetetu ipak treba mjesto gdje će se osjećati ugodno i gdje će željeti boraviti.

Nije nužno da sobe uređujete tako da budu ili za dečke ili za djevojčice, ima jako puno dobrih rješenja koja mogu funkcionisati i za jedno i za drugo.

Saznajte u nastavku šta kažu stručnjaci kako uređivati dječje sobe.

Mislite na budućnost

– Ideja za ovu sobu je bila da Tom mora imati prostor u kojem može stati radni stol te dodatni krevet na kojem se može prespavati – Fiona Parke, direktorica Johnstone Parke Interiors, koja je i uredila ovu sobu kaže da su kreveti na sprat u plavoj boji bili Tomova ideja. Dizajnerica smatra kako dječje sobe nikada ne bi trebale biti previše djetinjaste, ali svakako njihova soba mora imati nešto što oni vole pa bila to samo i boja kreveta, kao u ovom slučaju. To ih čini sretnima i bližima tom prostoru.

 • Oslikajte zid

  Bojanje zidova je najbolji način da transformirate neku sobu – kaže Ruth Mottershead, kreativna direktorica Little Greenea, ali dobro razmislite prije nego se odlučite za neku boju ovisno o raspoloženju koje želite stvoriti. Boja je također fantastičan alat za stvaranje zona u prostoru: označavanje prostora za igru, rješavanje domaćih zadataka ili opuštajući prostor za spavanje i odmaranje. Ako ste malo veći kreativac probajte oslikati zid s nekom ilustracijom, ona ne treba biti pretjerano složena, a svakako će stvoriti ugodan i zanimljiv prostor.

  Poigrajte se s bojama

  Nije nužno da zidovi budu obojani u nekoliko različitih boja da bi soba bila prilagođena djetetu. Ako ne želite bojati zidove možete obojati samo strop ili pod i stvorili odličnu atmosferu – kaže Joa Studholme, iz Farrow & Ball.

  – Korištenje nekoliko tonova iste boje poklapa se s arhitektonskim značajkama ove sobe i čini ju modernom. Da bi se dodala dubina, korištena je živahna podna boja; to nije samo praktično, već daje i taj element iznenađenja – napominje Joa.

 • Budite praktični

  Dizajnerica interijera Irene Gunter uredila je ovu sobu za svog dvogodišnjeg sina Oscara. Soba ima nekoliko zanimljivih aspekata, poprilično je velika pa su se vlasnici potrudili da je dobro izoluju kako ne bi bilo hladno unutra, ali isto tako su se trudili sačuvati prostranost tako da s vremenom u taj isti prostor može stati i veliki krevet i radni stol, kao i ugradbeni ormari.

  Drveni pod već se pokazao neprocjenjivim u smislu praktičnosti, dok zidne naljepnice, koje oponašaju tapete, stvaraju fleksibilnu pozadinu koju možemo transformirati dok dijete odrasta – napominje Irene.

 • Imajte na umu prostore za odlaganje

  Kad je dizajnerica interijera Jo Berryman  osmislila koncept ove spavaće sobe za devetogodišnjaka, htjela je prigrliti njegovu ljubav prema bojama, ali i postići da ima svoju dugovječnost.

  -Stoga je odlučila velik dio prostora posvetiti jedinicama za odlaganje. Dizjnerica smatra da djeca vole žive i zabavne prostore, a ne one koji su pretrpani stvarima na sve strane. Dodavajući neke dječje elemente poput neobičnog kreveta i tepiha živih boja, dizajnerica u potpunosti skreće pozornost na osobnost djeteta.

 • Iskoristite svaki kutak

  – Ova soba ima poprilično zahtjevan oblik. Duga je i relativno uska s visokim kosim stropom, objašnjava Ursula Wesselingh, vlasnica Room to Bloom. Postavivši krevet u kabini na jednom kraju poboljšale su se proporcije sobe, maksimalno iskoristivši svaki centimetar: – Postoje ormari na izvlačenje, plus krevet u ladici ispod. S unutarnje strane kreveta koristili smo svaki kutak dodajući police za knjige i sitnice. Dodatna je prednost što ostatak sobe sada izgleda prostranije, s dovoljno prostora za igru.

 • Boje za „odrasle”

  Ova sofisticirana spavaća soba dizajnirana je za tinejdžera, a djelo je dizajnerskog studija Kitesgrove, sadrži paletu boja namjerno odabranu za dugovječnost. Odabir jednakih tonova iste boje na zidovima i na tkaninama unutar sobe stvara ravnotežu u prostoru te on izgleda elegantnije. Također možete isprobati staviti antikni namještaj u dječju sobu – iako se on smatra prikladniji za „ozbiljnije” interijere, neki se ipak mogu jako dobro uklopiti i u dječju sobu.

 • Budite kreativni kada je u pitanju krevet

  Marlowe ima četiri godine i očajnički je željela svoj mali brlog, kaže Ursula Wesselingh, dizajnerica dječjih interijera u Room to Bloom, jedini problem je bio što prostor nije baš velik. Stoga smo se odlučili da joj želje ispunimo uz pomoć ovog neobičnog kreveta. Ujedno smo sobu oslikali u plavo – zelenu boju koja naizgled čini prostor prostranijim, a također su to i boje koje smiruju te smo dodali tapetu s cvijetnim motivima koja skreće pozornost od manjaka kvadrata – kaže Wesselingh. (jutarnji.hr)

 • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,