Ponedjeljak, 18. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Od majke zavisi koliko ćemo imati ljubavnih partnera

Preuzmite sliku

Kakve veze ima vaša mama sa brojem vaših ljubavnih partnera?

Prilično, kaže istraživanje Univerziteta u Ohaju. Ljudi čije su majke imale više partnera, bilo bračnih ili vanbračnih, više su skloni da krenu istim putem. Rezultati istraživanja sugerišu da majke prenose na djecu osobine i vještine koje čine da njihova djeca formiraju stabilne ili manje stabilne veze.

Ranija istraživanja su pokazala da su djeca razvedenih roditelja više sklona tome da se raziđu, ali ovo baca novo svijetlo na uticaj roditelja na odnose nasljednika.

U istraživanju su korišteni podaci iz ranijih dugoročnih istraživanja koja su pratila učesnike više od dvije decenije. Istraživači su pošli od teorije da je više ugroženo starije dijete koje je gledalo kako majka ide iz veze u vezu, dok su mlađa djeca zaštićenija, jer nisu bila izložena velikom broju partnera svojih roditelja. Ali pokazalo se da to nije tačno, pa su zaključili da majke prenose osobine i vještine na djecu.

Naučnici spekulišu da se majke koje imaju više partnera možda ne nose dobro sa konfliktima ili nemaju dobre međuljudske vještine, ili imaju mentalne probleme, a svi ti faktori mogu da dovedu do nestabilnosti u vezi i mogu se prenijeti na nasljednike. (CdM)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,