Nedjelja, 4. Juna 2023.
Tuzlanski.ba logo

Očevi koji provode više vremena sa svojom djecom imaju drugačiju moždanu strukturu

Preuzmite sliku

Naučnici sa Univerziteta u Eseksu skenirali su mozgove 50 očeva, očevi su popunjavali upitnike o tome koliko su uživali u vremenu sa svojom djecom.

Rezultati su pokazali da muškarci koji su uživali u vremenu sa djecom imaju veći hipotalamus. Ovo je regija mozga veličine badema koja igra ključnu ulogu u vezivanju. Ostaje nejasno povećava li se hipotalamus kao odgovor na vrijeme s djecom ili su neki muškarci rođeni s većim volumenom, piše dailymail.co.uk.

Očevi koji provode više vremena sa svojom djecom imaju drugačiju strukturu mozga od manje uključenih očeva, pokazalo je novo istraživanje. Istraživači sa Univerziteta u Eseksu otkrili su da muškarci koji žele da se aktivno uključe u brigu o deci i uživaju u vremenu sa svojom djecom imaju veći hipotalamus – dio mozga veličine badema za koji se zna da igra ključnu ulogu u vezivanju i roditeljstvu. Tim nije siguran da li se hipotalamus povećava kao odgovor na vrijeme s djecom ili su neki muškarci rođeni s povećanim volumenom. Bez obzira na to, tim se nada da će rezultati pomoći boljem razumijevanju odnosa između djece i njihovih očeva, prenosi Tuzlanski.ba

 • Šta je hipotalamus? Hipotalamus je regija mozga veličine badema koja se nalazi u bazi mozga, blizu hipofize. Igra ključnu ulogu u mnogim važnim funkcijama, uključujući: oslobađanje hormona, regulacija telesne temperature, održavanje dnevnih fizioloških ciklusa, kontrola apetita, upravljanje seksualnim ponašanjem, regulisanje emocionalnih reakcija.

  Dr Pascal Vrtička, koji je vodio studiju, rekao je: ‘U mnogim društvima uključenost tate u roditeljstvo dramatično se povećala.  Muškarci žele da provode više vremena i tješnje se povežu sa svojom djecom. Oni žele postati uključeniji i samouvjereniji očevi. Sada smo pokazali da se ova uvjerenja o brizi mogu pratiti duboko u očevim mozgovima. Nalazi su došli ubrzo nakon što je prethodna studija, koja je uključivala istih 50 očeva plus 16 drugih, otkrila da tate i djeca radeći zajedno na slagalicama čine njihov mozak ‘sinhroniziranim’.”

  Skeniranje je pokazalo da se mozak očeva i djece više sinhronizuje ako su muškarci vjerovali da su umiješani očevi.

  “Naši podaci su otkrili da se to može vidjeti u anatomiji mozga očeva, kao i sinhronizaciji mozga i mozga s njihovom djecom, a posebno kod očeva koji su samopouzdaniji i uključeniji. Stoga se čini vrlo relevantnim i opravdanim promovirati važnost uključivanja tate u brigu o djeci u širem društvenom kontekstu i podržati ih što je više moguće.“, kazao je Dr. Pascal. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,