Srijeda, 19. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ocat je odlično sredstvo za čišćenje, ali sa ova tri sastojka ga ne smijete miješati…

Preuzmite sliku

Ocat je odlično prirodno sredstvo za čišćenje, ali s nekim sastojcima ga nipošto ne biste trebali miješati. Miješanje krivih sastojaka za čišćenje može dovesti do iritacije dišnih puteva, respiratonih problema i opekotina na koži, očima, u grlu, nosu i plućima.

Evo s kojim sastojcima nipošto ne biste trebali miješati ocat.

1. Ocat i vodikov peroksid

Iako neki misle da bi kombinacija octa i vodikovog peroksida mogla bolje pomoći u čišćenju, to zapravo nije tako. Ova kombinacija može izazvati probleme jer su oba sastojka jako potentna.

Kombinovanjem ove dvije otopine za čišćenje nastaje peroctena kiselina koja je korozivna i nadražujuća, a u visokim koncentracijama može naštetiti vašoj koži, očima, nosu i grlu, prenosi N1.

2. Ocat i izbjeljivač

Izbjeljivač je sam po sebi prilično oštar, ali miris postaje još oštriji kada mu se doda ocat jer ta kombinacija oslobađa pare hlora i hloramina, što može uzrokovati hemijske opekotine.

U mnogim proizvodima za čišćenje nalazi se ili ocat ili izbjeljivač. No, miješanje ova dva sastojka može uzrokovati jaku hemijsku reakciju zbog čega ih nipošto ne biste trebali miješati.

3. Ocat i soda bikarbona

Svaki od ovih proizvoda lako može samostalno očistiti nered, ali zajedno gube sposobnost učinkovitog čišćenja. Ako pomiješate ocat i sodu bikarbonu i spremite ih u zatvorenu posudu, smjesa može biti prilično eksplozivna, piše RD. Razlog za to je što ocat uzrokuje da soda bikarbona pjeni i esplodira.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,