Srijeda, 22. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Obratite pažnju: Ove tri navike će vam pokvariti kućanske uređaje

Preuzmite sliku

Kada nam se uređaji kvare, smatramo kako su za to uglavnom krivi elektronika i slab kvalitet materijala i proizvodnje, ali da je li to baš tako?

Bez kućanskih uređaja nezamisliv je savremeni život. Mašine za pranje i sušenje veša, za pranje suđa, kuhalo, pećnica, mikrovalna, frižider, usisavač postali su neodvojivi dio svakog doma. Osim što želimo da budu funkcionalni i odgovaraju našim potrebama i životnim navikama, nastojimo prilikom kupovine nabaviti modele koji će što duže trajati.

Međutim, ponekad im vijek skratimo i zbog neadekvatnog korištenja. Otkrivamo vam u nastavku šta često radimo pogrešno i što utječe na trajnost električnih kućanskih uređaja.

Težina hrane u mikrovalnoj

 • Ponekad se mikrovalna počne čudno ‘ponašati’: zbunjuje nas njen način rada, odnosno zvuk koji proizvodi, dugo zagrijava ili odmrzava hranu ili uopšte to ne čini. Svakako nemojte žuriti sa zaključkom i prebaciti svu odgovornost za kvar na proizvođača.

  Možda jednostavno niste znali da postoji minimalna norma težine za proizvod – 200 grama. A ako se laganija hrana redovno stavlja u mikrovalnu (ili ako je uključite praznu), ona će s vremenom postati neispravna.

  Led u frižideru

  Sigurno se sjećate kako je prije svakih šest mjeseci, pa i češće, bilo potrebno izvaditi sav sadržaj iz frižidera, isključiti ga iz struje i ručno odlediti. Tako smo se sa starim modelima frižidera borili s ledom koji se stvara unutar zamrzivača i na stjenkama frižidera. Ako se to ne učini, tada frižider počinje lošije raditi, bakterije se u njemu razmnožavaju i pojavljuje se neugodan miris, a proizvodi brže gube svježinu.

  Moderni modeli frižidera u većini su slučajeva opremljeni sistemom No Frost (doslovno “bez smrzavanja”), koji sprečava stvaranje leda i kondenzacije na zidovima komore. To mnoge dovodi u zabludu: vjeruju da takvi frižideri uopće ne zahtijevaju odmrzavanje.

  No, to nije tako: frižider se sam odleđuje, ali se ne čisti automatski, pa ponekad ipak zahtijeva njegu i odmrzavanje, ali, naravno, znatno rjeđe od klasičnih modela. Proizvođači frižidera preporučuju odmrzavanje jedinica s No Frost sistemom u preventivne svrhe barem jednom godišnje.

  Kako sačuvati veš-mašinu

 • Ako ne želite stalno mijenjati veš-mašinu, postoji nekoliko jednostavnih savjeta. Prvo, nemojte prekoračiti maksimalnu nosivost – to će oštetiti električni motor.

  I drugo, svakako provjerite džepove onoga što ćete prati. Kako novčići, mrvice i drugi ostaci ulaze u bubanj, stvaraju trenje koje sprečava okretanje.

  I na kraju, ne zaboravite očistiti filter – dlake, prašina i druge sitne čestice ga začepljuju. Vrlo je lako to učiniti kod kuće: otvorite ventil, pažljivo ispustite vodu, uzmite četku i uklonite prljavštinu.(hayat.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje