Subota, 15. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

O ovome morate voditi računa pri farbanju kose

Preuzmite sliku

Sigurno ste, prije ili kasnije u životu osjetili potrebu da promijenite boju kose. Ako nemate iskustva s farbanjem, vrlo je važno da se raspitate šta kupujete i stavljate na kosu jer svako djelovanje na vašoj kosi može imati trajne i teške posljedice.

Morate znati da na tržištu postoji više različitih vrsta boja kako bi se mogli odlučiti šta koristiti.

Permanentne boje

Ove boje se miješaju s najmanje 6%, a najviše 12%  hidrogenom. To su boje koje imaju nezasićene molekule i imaju sposobnost pokrivanja sijedih dlaka, posvijetljivanja kose i ne ispiraju se. Ukratko, one imaju sposobnost stavljanja vještačkih pigmenata u kosu.

Polupermanentne boje

U frizerskoj praksi poznate su pod nazivom prelivi. Ispiraju se, traju do osam pranja, ne pokrivaju sijede dlake niti mogu da posvijetle kosu. Mogu da nijansiraju ili da potamne kosu, odnosno nemaju svojstvo mijenjanja prirodnih pigmenata.

Kolor šamponi

U frizerskoj terminologiji kolor šampon je obojeni šampon koji samo nijansira kosu i ispira se s kose poslije jednog ili dva pranja.

Kana

Kod kane je sjajno to što je 100 % prirodna ali baš zato što je prirodna, a ima svojstvo mijenjanja boje, stvara debeli omotač oko dlake  i tako spriječava bilo šta da uđe u kosu. Ponekad na kaniranoj kosi čak ni proizvodi za njegu kose ne mogu da obave svoj posao. (Ddl.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,