Subota, 12. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nužno zlo: Situacije u kojima morate biti egoista

Preuzmite sliku

Egoizam nije uvijek loš, kao što je većina nas navikla da misli. Kućno vaspitanje je krivo. Kao djetetu su nam govorili: “ne budi sebičan”,”moraš da dijeliš”,”razmišljaj o drugima” i td. Međutim, naše ponašanje pokazuje da smo pogrešno postupili. Prestali smo da branimo svoje interese. A ukoliko ih branimo, to nervira druge. Uostalom, ako ste sigurni u sebe, niste zavisni od mišljenja drugih ljudi, svi će vas smatrati egoistom.

Devet “egoističnih” akcija koje govore da je osoba psihološki zrela:

Slobodno uradite sljedeće:

Zahtjev za nadoknadu štete

Ukoliko niste zadovoljni bilo kojom uslugom – tražite nadoknadu štete. Nema ništa sramotno izraziti svoje nezadovoljstvo uslugom/kvalitetom robe. Imate pravo na naknadu.

Odmorite se

Ako se osjećate krivim što ste odlučili da odmorite u sred dana, to znači da imate nisko samopoštovanje. Problem je što zaboravljamo da je korisno povremeno zaustaviti se, posvetiti se sebi, prenosi Stil.

Ne učestvujte u tračevima

Tračevi na poslu, među prijateljima, su uobičajena navika, a odbijanje učestvovanja u istim se smatra neadekvatnim i može dovesti do sukoba. Ima smisla čvrsto izraziti svoje mišljenje, čak iako to nekome zvuči bezobzirno.

Odvojite lično i profesionalno

Normalno je da zatražite od klijenata i kolega da vas ne uznemiravaju od 18h. Ne razumiju svi ovaj zahtjev, ali razdvajanje ličnog od profesionalnog nije sebičnost, već sprečavanje izgaranja na poslu.

Zauzmite svoje mjesto

U vozu, autobusu, avionu. Uvijek ima ljudi koji bi rado da sjednu tu jer im je “zgodno”, “treba im prostora” i td. Ako ne želite da mijenjate mjesto, to je sasvim ok i nije sebičluk. Nije neophodno da se pravdate i izvinjavate osobama.

Zahtjevajte povećanje plate

Možda sumnjate da niste dovoljno dobri, da ne zaslužujete. Međutim, morate da pitate šefa za povećanje plate ili unapređenje ako mislite da ste “prerasli” položaj, zaslužujete najbolje i imate potencijala za to.

Prestanite da budete nečije rame za plakanje

Ako osobama treba stručna pomoć neka je potraže od psihologa. Možete ih saslušati tu i tamo, ali ne svaki dan.

Učinite nešto za sebe

Biti koristan ljudima je plemenito, ali ne završava se uvijek sretno po tu osobu. Nikad ne zaboravljajte na sebe i svoj san.

Ne bojte se javnog mišljenja

Ako slobodno izražavate svoje mišljenje, vi ste snažna ličnost. Takva osoba se ne plaši da kaže šta ima. Jaka osoba ima jasno definisan stav i poglede na život.

Borite se za sebe jer to je samo vaš posao, ničiji drugi.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,