Srijeda, 27. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nutricionisti savjetuju da ovaj desert, iako ga obožavate, ne naručujete u restoranima

Preuzmite sliku

Većina nutricionista i prehrambenih stručnjaka reći će vam da potpuno izbacivanje određenih namirnica iz prehrane dugoročno neće funkcionisati. To posebno vrijedi ako teško odolijevate poslasticama i uvijek imate mjesta za desert.

Pa, utješno je što je potpuno u redu s vremena na vrijeme se počastiti komadom omiljene torte. No postoji jedan desert koji ćete pronaći u gotovo svakom restoranu, a za koji se, nažalost, većina nutricionista slaže da ipak zaslužuje mjesto na popisu zabranjenih slastica.

Nije važno u kojoj je kuhinji napravljena – ova popularna slastica, puna šećera, kalorija i transmasnih kiselina, prava je šećerna bomba. S time se slaže i Julie Cunningham iz Julie Cunningham Nutrition LLC-ja koja je u intervjuu za Eat This, Not That otkrila koje je najgore moguće jelo koje se nalazi na jelovniku u rubrici s desertima.

Na vašu (i našu) žalost, ovu neslavnu titulu nosi slavni cheesecake. Konkretno, Oreo ili Brownie cheesecake.

“Porcija u restoranu obično ima više od 300 kalorija i puna je šećera i masti koje začepljuju arterije”, objasnila je Julie.

 • Glavni sastojci standardnog recepta za ovu popularnu tortu sa sirom uključuju vrhnje, kremasti ​​sir, maslac, kiselo vrhnje, šećer, jaja i kekse. Kombinujte tu visokokaloričnu unutrašnjost s ekstravagantnim preljevima obično uparenim s različitim okusima i lako ćete pojesti više od preporučenog dnevnog unosa zasićenih masti u samo jednom komadu torte, prenosi index.hr.

  Prema Jennifer Glockner iz Smartee Platae, postoji jedan specifičan okus cheesecakea koji je najgori izbor od svih.

  “Najgora slastica koju možete naručiti u restoranu je Brownie ili Oreo cheesecake sa šlagom”, kaže Glockner te objašnjava: “Ovo je ispunjeno gomilom kalorija, zasićenih masnoća, moguće transmasti, šećera, a iznenađujuće čak i natrija. Na primjer, Oreo Dream Extreme Cheesecake ima 1630 kalorija, 98 grama masti, 57 grama zasićene masti, 3 grama transmasnih kiselina, 135 grama šećera i 860 miligrama natrija.”

  Glockner dodaje da ta količina kalorija premašuje dnevnu preporučenu granicu za većinu ljudi te da transmasnoće treba u potpunosti izbjegavati.

  “Prehrambene smjernice preporučuju ograničavanje dodanih šećera na 10% dnevnih kalorija. Dakle, u prehrani od 2000 kalorija osoba treba ograničiti dodavanje šećera na 200 kalorija ili 50 grama šećera na dan. Ovaj sadržaj šećera izuzetno je visok”, objašnjava Glockner.

  Uz trostruku količinu preporučenog unosa zasićenih masnoća, ova torta od sira zapravo povećava rizik za kardiovaskularne bolesti.

  Nadalje, natrij je također značajan problem ove slastice.

  “Za zdravu odraslu osobu konzumacija natrija ne bi trebala prelaziti 2300 miligrama dnevno, što je otprilike jedna čajna kašika”, kaže Glockner.

  U samo jednom komadu cheesecakea skriva se otprilike jedna trećina dopuštene dnevne količine natrija. Inače, natrij je faktor koji povećava rizik od hipertenzije i bolesti srca, moždanog udara i bolesti bubrega, prema Glockner.

 • Ono što Oreo ili Brownie cheesecake čini posebno nezdravim su prelivi i šlag, objašnjava Amanda A. Kostro Miller iz firme Fitter Living.

  “Oni su puni zasićenih masti, šećera i kalorija. Jedenje previše kalorija dovodi do prekomjerne tjelesne težine i pretilosti te može potaknuti rast masnog tkiva. To ljude dovodi do većeg rizika od upale i hroničnih bolesti”, kaže Miller.

  Također, šlag je krcat nezdravim zasićenim mastima te u njemu nema hranjivih vrijednosti. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje