Ponedjeljak, 18. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Novogodišnji praznici mogu da prođu i bez mamurluka

Preuzmite sliku

Alkohol je nezaobilazan pratilac dočeka Nove godine. Koliko god u večeri dočeka pomaže dobrom raspoloženju, toliko prvog dana Nove godine donosi mamurluk, praćen dekoncentracijom i lošim raspoloženjem, a može da izazove i mučninu, povraćanje pa i glavobolju do koje dolazi zbog pada nivoa šećera u krvi. 

Da bi se ove moguće posljedice konzumiranja alkohola izbjegle, najbolje je alkohol ne piti na prazan stomak, nego isključivo poslije jela, jer će u tom slučaju alkohol sporije ući u krv.

Ukoliko ipak pretjerate sa alkoholom i Novu godinu započnete sa mamurlukom i glavoboljom, najbolje je da dobro odspavate. Pomaže i unos što više tečnosti, na prvom mjestu vode, ali i čajeva i voćnih sokova.

  • Posebno se preporučuje mlaka limunada, zato što limunska kiselina ublažava nagon za povraćanjem i pomaže jetri da preradi alkohol.

    Kod nas je uobičajeno da se glavobolja i mamurluk izazvani alkoholom liječe dozom jake kafe. Međutim, to nije dobro, jer kao što alkohol dehidrira organizam, što za posljedicu ima mamurluk, isto to radi i kofein iz kafe. Zato se kafom samo pogoršavaju tegobe i mamurluk pojačava. (ddl.rs)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,