Nedjelja, 25. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Novo istraživanje: Djeca kojoj roditelji čitaju prije vrtića su naprednija od vršnjaka

Istraživanje objavljeno u Journal of Developmental and Behavioral Pediatrics je pokazalo da su djeca kojoj roditelji čitaju, prije nego što krenu u vrtić, naprednija od vršnjaka.

“Djeca koja čuju i upoznaju veći dio riječi bit će bolje pripremljena kada te iste riječi vide na papiru u vrtiću ili školi. Vrlo je vjerojatno da će lakše naučiti čitati i pisati ako su upoznati s izrazima koji će im biti potrebni tamo”, rekla je Jessica Logan, vodeća autorica istraživanja na The Ohio State University, prenosi Wall.hr

  • Do istraživanja je dovela činjenica da roditelji jedne četvrtine djece nikad ne čitaju svojoj djeci, a veliki dio njih čita samo jednom sedmično. Ovu činjenicu su otkrili kad su radili prethodno istraživanje.

    “Činjenica da postoji toliko roditelja koji nikada ne čitaju knjige svojoj djeci jako nas je šokirala. Htjeli smo otkriti kakve bi to posljedice moglo ostaviti na djeci”, zaključila je Logan.

    Djece kojoj se čita će biti naprednija jer će oni čuti i zapamtiti više od milion riječi ako im se dnevno čita pet knjiga, samim tim će biti u prednosti nad onom djecom kojoj se ne čita. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,