Nedjelja, 1. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Novinar na tajnom zadatku u skladištu Amazona: “Postao sam ljudski robot, uslovi su strašni” (VIDEO)

Preuzmite sliku

Radnici Amazona nerijetko rade po 55 sati sedmično, a suočeni su sa nemogućim zahtjevima u skladištima kompanije, piše britanski Mirror.

Njihov reporter Alan Selby proveo je pet sedmica kao zaposlenik u Amazonovom skladištu u Essexu s ciljem da otkrije s kakvim se radnim uslovima suočavaju zaposlenici.

Izvijestio je da radnici u skladištu doslovno spavaju na nogama tokom smjene koja traje deset sati, a i sam je osjetio tešku iscrpljenost na ovom poslu.

– Prije nego sam počeo tamo raditi tokom ljeta sam istrčao dva maratona i nekoliko polumaratona. Fizički sam u dobroj formi, ali moje je tijelo svaki dan bilo iscrpljeno. Krvni pritisak i otkucaji srca u mirovanju su mi porasli zbog stresa na poslu – napisao je on.

Na početku je smatrao da će mu posao biti samo fizički naporan, ali uskoro je počeo osjećati i psihičke posljedice.

– U skladištu su većinu posla preuzeli strojevi, a ljudi su svedeni na stoku koja služi strojevima. Amazon bi mogao ukinuti ovakve desetosatne smjene kad bi zaposlio još ljudi, ali onda bi im zarada bila manja – tvrdi Selby.

Požalio se i na dvije kratke polusatne pauze za hranu u kojima je “jedva stigao otrčati u menzu i prigristi nešto”. Pauze za odlaske u zahod su također ograničene, a radnicima se postavljaju nedostižni ciljevi.

– Imate devet sekundi da uzmete i procesuirate predmet prije nego ga pošaljete na pakovanje, a cilj je obrada tristo predmeta po satu. Saginjao sam se, a zatim protezao da položim predmet visoko iznad svoje glave kako ne bi prekidao neprestani dotok. Moje je tijelo vrištalo – svjedoči novinar.

Otkrio je da radnici nerijetko spavaju na nogama, a hitna pomoć morala je intervenisati u nekoliko navrata kako bi pomogla iscrpljenima.

– Daleko je to od nasmijanih lica radnika koje Amazon prikazuje u svojim božićnim reklamama. Ovo je vojska od 24 hiljade nesretnih vilenjaka koji su ponekad plaćeni svega sedam penija po predmetu – zaključio je Selby.

Njegova je posljednja smjena bila na takozvani Black Friday, a radnici koji u prethodnim danima nisu ispunili kvotu dobili su otkaze.

Amazon je suočen sa štrajkovima radnika u Italiji i Njemačkoj koji se žale na nisku plaću i loše radne uvjete, a radnici u Velikoj Britaniji svjedočili su da su spavali u šatorima i ispod mostova samo da bi stigli na posao na vrijeme.

– Postao sam ljudski robot tamo. Smjena mi je počinjala u 7:30 ujutro, a završavala iza 18 sati kad bi sunce već odavno zašlo. U skladištu koje nema prirodno svjetlo već je ispunjeno neonkama, dan i noć nemaju značenje. Radnici su prekrili mnoge satove kako ne bi vidjeli koliko im još vremena ostaje u smjeni. Međutim, vrijeme je ovdje najvažnije. Novi se paket mora spremiti i poslati svakih trideset sekundi – piše Selby.

Nakon što je njegova reportaža objavljena, kompanija Amazon se oglasila saopćenjem.

– Amazon pruža sigurno i pozitivno radno mjesto, s konkurentnom platom i beneficijama od prvog dana. Ponosni smo što smo stvorili hiljade poslova u Velikoj Britaniji. Pružamo sjajne poslove i pozitivno okruženje, a dajemo i priliku za napredak. Kao i sve kompanije, očekujemo određen učinak. Naši su ciljevi utemeljeni na dosadašnjem učinku koji su postigli naši zaposlenici – navode iz Amazona. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,