Subota, 19. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Novi prijatelj: Zamrzivač nakon ovog nećete gledati istim očima

Preuzmite sliku

Osim što hranu čuva svježom i dostupnom, posežete za njegovim blagodatima kad se negdje udarite (pa graškom hladite i smanjujete otok), ili posežete za kockama leda za vaše omiljeno pića. Međutim zamrzivač može pomoći i u očuvanju vaše odjeće.

Zaustavite mucanje džempera

Ne možete podnijeti da vaši meki puloveri ostavljaju hrpu mucica i dlaka oko sebe. Spisateljica Brooke Shunatona predlaže korištenje zamrzivača kako biste to zaustavili. Stavite džemper u vrećicu sa zip zatvaranjem te ga stavite pored smrznutog povrća. U samo nekoliko sati niska temperatura vlakna džempera će stisnuti i učvrstiti na mjestu. Metoda se posebno preporučuje za krznene komade od kašmira i vune.

Očistite traperice

Nema ničeg razočaravajućeg od gledanja vaših najudobnijih traperica koje blijede od tamno plave do svijetle u samo nekoliko pranja. Umjesto u mašinu, traperice stavite u zamrzivač. Prema Jill Guenza iz fabrike Levis Strauss, traperice skupljaju bakterije s vremenom koje uzrokuje njihov miris.

 • Kad počnu smrdjeti, skloni smo ih baciti na pranje – ali to oštećuje i njihovu tkaninu i boju. Guenza umjesto toga preporučuje da svoje traperice stavite u zamrzivač, gdje bakterije mogu ubiti hladne temperature i osloboditi tkaninu od ikakvih mirisa.

  Razgazite nove cipele

  Ako ste poput većine koje nažulja svaki novi par cipela, poželjet ćete ih odmah nakon kupnje baciti u smeće. Upotrebom vode i niskih temperatura uske cipele začas mogu postati udobne. Napunite obične plastične vrećice pogodne za zamrzavanje vodom i stavite ih u najuži dio cipela. Stavite ih u zamrzivač, a kako se tekućina smrzava i širi, proširit će se i materijal.

 • Skinite žvakaću gumu s odjeće

  Ne sjednete svaki dan na neku zalijepljenu žvakaću gumu, ali kad se to dogodi, odjeću ne bacajte već pokušajte skinuti metodom zamrzavanja. U samo nekoliko sati u zamrzivaču, guma će očvrsnuti toliko da je gotovo u komadu možete skinuti, odnosno sastrugati s omiljenih hlača.

  Očistite potplate cipela

  Slično uklanjanju gume s odjeće, ljepljive tvari na đonovima možete ukloniti tako da ih stavite u zamrzivač. Prije toga cipele ipak stavite u vrećicu.

  Produžite život hulahopkama

  Teorija za ojačavanje hulahopki koje se nakon tretmana neće poderati ide ovako – nove čarape isplahnite pod vodom, ocijedite pa ih stavite u zamrzivač. Sljedeći dan jednostavno ih izvadite i kad se zagriju na sobnu temperaturu, obucite ih. Ne brinite za ponavljanje postupka – samo je jedan put u zamrzivaču dovoljan da ojačaju vlakna. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,