Srijeda, 4. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nova vrsta turizma: Da li biste odsjeli u luksuznom plutajućem hotelu

Preuzmite sliku

Inspirisan James Bond filmom iz 1977. godine Špijun koji me je volio, Anthenea je luksuzno plutajuće utočište koje je kreirao pomorski arhitekta Jean-Michel Duacancelle sa zadatkom da čuva planetu.

Proizveden u Francuskoj, Anthenea je ekološki hotelski apartman koji se napaja isključivo solarnom energijom. Električna kapsula predviđena je za novu vrstu turizma koji odgovara na mnoge ekološke izazove današnjice, uključujući klimatske promjene, podizanje nivoa mora, prenaseljenost obala…

 • Plovilo funkcioniše u potpunosti autonomno, koristeći pet solarnih panela za pokretanje nečujnog električnog motora, i sisteme za preradu otpadnih voda. Kapsula se u potpunosti može reciklirati, a dizajnirana je tako da bude izuzetno izdržljiva i otporna na vremenske katastrofe, prenosi KućaStil.

  Anthenea obuhvata nekoliko različitih modela kako bi zadovoljila više funkcija – od hotelskog apartmana, preko prostora za događaje, čak i spa centra.

  Plutajući apartman nudi putnicima šansu da razgledaju podvodni svijet kroz stakleno dno, dok se kreće po moru, rekama ili jezerima.

 • Moderno uređena unutrašnjost prostire se na 50 kvadrata i uključuje dnevnu sobu sa mini barom, spavaću sobu sa velikom kadom, dok se na gornjem nivou nalazi prostor za sjedenje koji može da ugosti 12 osoba.

 • Krovna terasa s panoramskim pogledom na vodenu površinu zaštićena je od sunca sfernim krovom koji se može podešavati.

  Sferni oblik kapsule zasnovan je na principu površinskog napona koji djeluje u prirodi, kako navode dizajneri, to je optimalna forma kako bi plovilo odoljelo ekstremnim vremenskim uslovima na vodi.

 • Poput lotosovog cvijeta, hotel pluta po vodi, a zahvaljujući inovativnom sistemu sidrenja, ne nanosi nikakav štetan uticaj na podvodni ekosistem.  (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,