Utorak, 4. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Noćas počinje ljetno računanje vremena: Sat se pomiče unaprijed, s 2 na 3 sata

Preuzmite sliku

Ljetno računanje vremena počinje zadnje nedjelje u martu, ove je godine to 27. marta, i tada se sat pomiče unaprijed, s 2:00h na 3:00 sata.

Dani će se produžiti, odnosno sunce će kasnije izlaziti i kasnije zalaziti.  Godinama se raspravljalo o ukidanju ove procedure jer loše utiče na zdravlje ljudi – poremeti se lučenje melatonina tokom noći, a samim time i bioritam čovjeka. Povećava se rizik od srčanog i moždanog udara, a starije osobe koje boluju od karcinoma mogu razviti veći rizik od kardiovaskularnih oboljenja tih dana. 

Uz sve to, promjena sata utiče na pritisak i mentalno zdravlje, pa su tako neka istraživanja pokazala da se prvi ponedjeljak nakon pomicanja sata povećavaju šanse od srčanog udara za 25 posto.

Evropska komisija 2018. godine predložila je ukidanje sezonskog mijenjanja računanja vremena. Taj prijedlog je bio zasnovan na stavovima građana, analizama, stručnim studijama, pregovorima s Evropskim parlamentom i javnim konsultacijama. Prošle godine su države članice trebale ukinuti pomicanje sata, ali to se odgodilo za ‘neki rok u budućnosti’. Problemi su nastali zato što se na razini Evropske unije nisu mogli dogovoriti koje vrijeme zadržati, zimsko ili ljetno, i svaka država je imala svoje preferencije.

Evropska komisija je stoga prepustila državama članicama da same odluče koje će vrijeme zadržati, ali da se to ne mijenja dva puta godišnje. To bi izazvao još veći haos jer se ispostavilo da neke države preferiraju različitu opciju od svojih komšija. Pa bi i putovanje kroz njih u kratkom roku značilo prečesti prelazak iz jedne u drugu vremensku zonu.

Kako smo pisali i ranije, glavni ‘krivac’ za pomicanje sata je Benjamin Franklin jer je njemu prvom došla ideja da se pomiče sat kako bi se produžio svjetliji dio dana za vrijeme večernjih sati. Do njegove ideje došlo je zbog štednje na energetskim resursima, poput pčelinjeg voska i ulja za uljanice, ali u današnje vrijeme pomicanje sata smatra se kontraproduktivnim. (vecernji.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje