Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nizak nivo obrazovanja kao rizik po zdravlje

covjek-zena-objasnjavanje
Preuzmite sliku

Na Medicinskom fakultetu u Beču vršeno je istraživanje veze između obrazovanja, pola i rizika po zdravlje.

\"covjek-zena-objasnjavanje\"Dobijeni rezultati su pokazali da žene nižeg obrazovanja imaju znatno veći rizik da obole od dijabetesa ili visokog krvnog pritiska nego muškarci.

\”Što je niži stepen obrazovanja, to je viši rizik po zdravlje\”, kaže Anita Rider sa Instituta za socijalnu medicinu u Beču.

Kod žena je rizik još veći: \”Žene sa osnovnom školom su sa četiri puta većom vjerovatnoćom navele da imaju dijabetes i sa dva i pol puta većom vjerovatnoćom da imaju visok krvni pritisak, nego žene sa završenim visokim obrazovanjem\”, objašnjava Aleksandra Kaucki-Viler sa Medicinskog fakulteta u Beču.

Kod muškaraca ovakve razlike tokom istraživanja nisu primjećene, ali je zato primjećeno da je rizik od šloga kod muškaraca sa nižim obrazovanjem znatno veći, prenosi sMedia.rs

Osim rezultata vezanih za stepen obrazovanja, naučnici su došli i do podataka da se muškarci uopšteno više kreću, ali se žene zdravije hrane.

Žene jedu manje crveno meso, ali sve češće puše i to još u ranoj mladosti. Žene češće imaju depresiju, dok muškarci češće imaju infarkt i previše kilograma. Naučnici su zaključili da se ovi fenomeni kod oba pola pojačavaju što je stepen obrazovanja niži.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: